Élet-Stílus

Egy légitársaságnál úgy gondolják, megoldották, hogy lehet elkerülni a jet laget

Wendell TEODORO / AFP
Wendell TEODORO / AFP
Főszerepben: chili és csokoládé.

Akik gyakran repülnek, azoknak megvannak a saját praktikáik, hogyan minimalizálhatják a jet lag hatását. Például a repülés után azonnal edzenek, elkerülik az alkoholt, ahogy a gépen felszolgált ételeket is. Az ausztrál Qantas légitársaság hosszan tanulmányozta a kérdést, ami nem is véletlen, olyan járatai lesznek 2025-től, amelyek leszállás nélkül akár 22 órát is a levegőben töltenek, így a Sydneyből Londonba vagy éppen New Yorkba tartó járataik, írta a Condé Nast Traveler.

A Qantas megoldásai röviden összefoglalva: jobban beállított világítás, személyre szabott alvási és étkezési menetrend, és bizonyos hozzávalókat tartalmazó ételek. Ezek az alapanyagok – főként a chili és a csokoládé – az alvást vagy éppen az ébrenlétet segítik.

A tanulmány alapját egy kísérleti útjuk adta New Yorkból Sydney-be, amiben 23 önkéntes utast az egész út alatt vizsgáltak, és akiknek  naplót kellett vezetniük arról, hogyan érezték magukat az utazás előtti egy, és az azt követő két héten. A személyre szabott menetrenddel jobban aludtak, kevésbé érezték meg a jet laget, és az agyuk is jobban működött a repülés utáni két napon.

A tesztelők a gépen a test belső órájához igazított ételeket kaptak, amivel elősegítették az agy triptofán (az álmossághoz kapcsolódó aminosav) termelését. Ilyen étel volt a gyors felszívódású szénhidrátokkal adott csirke vagy hal, illetve bizonyos házias ételek, mint a levesek vagy a tejalapú desszertek.

A kabinvilágítást is úgy ütemezték át, hogy az segítse az utasokat az úti cél időzónájához való alkalmazkodásban. Az ultrahosszú távon a Qantas az Airbus A350-eseit kívánja bevetni, amelyeken kialakítanak olyan welness-helyiségeket, ahol a turistaosztály utasai képernyőkön vetített mozgássor segítségével nyújtó- és egyéb gyakorlatokat végezhetnek, illetve egészséges harapnivalókat fogyaszthatnak.

A légitársaságot az út könnyebbé tételében egy több mint tízfős, orvosokból, tudósokból és mérnökökből álló csoport segíti, amelynek tagjai között találni alváskutatót, táplálkozási és testmozgási szakértőt, valamint cirkadián szakértőt is (ő az ember biológiai órájának kutatója). Ilyen segítséget korábban egy légitársaság sem vett igénybe, az eredmények pedig biztatóak.

A Qantas emellett párhuzamosan egy másik kutatásban is részt vesz, ez a legénység jólétét vizsgálja, de az erdményeket egyelőre még nem publikálták.

A megállás nélkül 22 órás repülőjáratok ijesztően hosszúnak tűnnek, de az ausztrál légitársaság azzal érvvel, azzal átlagosan három órát lehet megspórolni az átszállással járó útvonalakhoz képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik