Élet-Stílus

Tippek a nyári stressz elűzéséhez

Getty Images
Getty Images
Itt a nyár, és végre még könnyebb elűzni a stresszt. A napi rendszerességgel végzett testmozgás, séta, kocogás, kertészkedés vagy egy kerti parti jótékony hatással lehet az idegrendszerünkre is.

Kertészkedjünk!

A kertészkedés kiváló lehetőség egy kis testmozgásra, segít a kudarckezelésben, gondoskodásra tanít, nem utolsósorban remek stresszoldó is. Ha tehetjük, alakítsunk ki magunknak egy kis konyhakertet! Így nemcsak a lelkiállapotunkon javíthatunk, hanem az egészségünkön is. Persze az sem utolsó szempont, hogy nincs is finomabb a saját termesztésű zöldségnél és gyümölcsnél.

Egyébként, a Journal of Health Psychology-ban megjelent érdekes tanulmány szerint a résztvevők szignifikánsan nagyobb stresszcsökkenésről számoltak be egy nehéz feladatot követő félórás kertészkedés, mint harminc perc csendes olvasgatás után. A kertészkedés nem csupán a kortizol szintjét csökkentette a kísérlet alanyainál, de a pozitív hangulatuk is sokkal gyorsabban helyreállt a növényekkel való foglalatoskodást követően.

Fussunk vagy sétáljunk reggel!

Ha a reggelt egy kiadós sétával vagy kocogással kezdjük, az nagyon jó hatással van a nap további részére. Azon túl, hogy a futás hozzájárul az egészség megőrzéséhez, egy csomó minden mást is ad: kitartást, tudatosságot, önbizalmat, harmóniát, türelmet, szenvedélyt, toleranciát és még sorolhatnánk. Amikor futunk, eltávolodunk a problémáktól, a stresszes dolgoktól. De akár egy régóta megoldatlan problémára is megtalálhatod a választ futás közben.

Kiránduljunk!

A stressz kikerülése, illetve oldása érdekében már azzal is sokat teszünk, ha kimegyünk a természetbe, kirándulunk, hallgatjuk a madarak énekét és gyönyörködünk a tájban. A pihenés, a kellemes környezet segítséget nyújt izmaink ellazításához, lelkileg is lecsendesedünk, és még az idegrendszerünk is megnyugszik. Érdemes több rövidebb nyaralást, városlátogatást vagy vidéki utat is beiktatni, hogy „kiszakadj” a mindennapi stresszes mókuskerékből. Hívd el a családodat vagy/és a barátaidat is, és élvezzétek a természet szépségeit!

Sütögessünk a szabadban a barátainkkal!

A főzés, a darabolás, a kavarás, a habverés nemcsak meditatív elfoglaltság, hanem segít abban is, hogy az étrend egészségesebb legyen, ami a szakértők szerint a mentális egészség megőrzésében is fontos. Pszichológiai szempontból a főzés úgynevezett viselkedési aktiváció: ahhoz, hogy egy finom fogást összeállíts, el kell vonulnod és jelen kell lenned. Kóstolnod kell, döntést kell hozni az adott helyzetben, hogy szükség van-e még valamire. Ez egy pozitív, figyelemmel teli tevékenység, tele könnyű, elérhető célokkal. Összehoz a barátokkal, főleg, ha együtt végzitek a tevékenységeket. Lehet az grillezés, szalonnasütés vagy akár egy egyszerű pillecukorsütés is.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

 

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik