Élet-Stílus

Ön stresszes típus?

Getty Images
Getty Images
Egyes személyiségtípusok hajlamosabbak a stresszre, számukra fokozottabb odafigyelést igényel a negatív hatások csökkentése, elkerülése. Ön melyik csoportba tartozik?

A stressz valamilyen fizikai vagy mentális ingerre adott, nem specifikus reakció, és rendkívül fontos, hiszen lehetővé teszi, hogy felismerjük a kihívásokat, és reagáljunk azokra. Manapság azonban a stresszt negatív értelemben használjuk a közbeszédben a folyamatos feszültség, állandó zaklatottság, idegeskedés leírására. Tesszük ezt méghozzá teljesen jogosan, hiszen a tartós stressz komoly egészségkárosodást okozhat, betegségek, krónikus állapotok kialakulásához vezethet.

A stressz kezelésével, elkerülésével foglalkozó írásokkal könyvtárakat lehetne megtölteni. A stressz modern korunk velejárója, kis fogalomzavarral azt mondhatnánk, népbetegség, legyőzése rendkívül komoly kihívást jelent. Különösen rossz hír, hogy egyes személyiségek hajlamosabbak a stresszre, így részükről fokozottabb odafigyelést igényel a negatív hatások csökkentése, elkerülése.

A türelmetlen, törtető

Olyan személyiség természetesen nem létezik, amely eleve valamely betegségekre hajlamosít, ám vannak azok kockázatát növelő tényezők. Az egészségpszichológia egyes jellemvonások, viselkedések alapján A, B, C és D típusú személyiségeket különböztet meg. Mindez pedig úgy kapcsolódik a stresszhez, hogy egyes személyiségjellemzők hozzájárulhatnak a konfliktusok indukálásához, míg mások éppen elkerülni segítenek azokat.

Az A típusú személyiség állandó rohanásban van, folyamatos teljesítmény- és bizonyítási kényszer hajtja, nagyon fontos számára az elismerés és az elismertség. Türelmetlenül hajszolja a sikert, versengő alkat, miközben folyton értékeli magát, és ebben általában végletesen gondolkodik: ha épp a legrosszabbnak érzi magát, hajlamos a depresszióra. Gyakran tűnik munkamániásnak, mert nincs türelme végigvinni a dolgokat, mindig másba, újba fog bele, amitől leterheltté válik. Jellemző rá, hogy ha probléma adódik, hamar felkapja a vizet, sokszor ok nélkül érez fenyegetőnek egy-egy helyzetet, és más emberekhez képest hosszabb időre van szüksége, hogy megnyugodjon. Az A típus számára a stressz szinte kódolva van.

A B típus az előbbi ellentéte, kiegyensúlyozott, nyugodt, távol áll tőle a kapkodás, hevesség, nem hajtja túl magát, és nem „stresszeli” semmiféle teljesítménykényszer.

A C típus együttműködő, türelmes és elfogadó, nem képes nemet mondani, magát háttérbe sorolja másokkal szemben, negatív érzelmeit elfojtja, eltitkolja.

A D típusból a „d” betű a distresszre utal, ami olyan magas stressz-szint, ahol már csak a negatív hatások jelentkeznek. A D típusra a folyamatos szorongás, a negatív érzelmek túlsúlya jellemző, a hétköznapi történéseket is kihívásként éli meg. Társas kapcsolatai szegényesek, fél az elutasítástól, nagyon érzékeny, és az önbecsülése alacsony.

Végezetül fontos kiemelni, hogy a fenti személyiségtípusok soha nem tisztán, hanem mindig keverten jelennek meg az emberekben.

Sokat tehetünk magunkért, ha felismerjük, személyiségünkből adódóan hogyan hat ránk a stressz, hogyan kezeljük a nehéz helyzeteket, mennyire vagyunk képesek alkalmazkodni. Ezt tudatosítva tehetünk lépéseket annak érdekében, hogy könnyebben birkózzunk meg a kihívásokkal.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

 

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik