Élet-Stílus

Egymillió egycentes érmét talált egy férfi elhunyt apósa házának takarítása közben

Matt_Brown / Getty Images
Matt_Brown / Getty Images
Egymillió réz pennyt, vagyis egycentes pénzérmét talált egy kaliforniai férfi, miközben nemrég elhunyt apósa házát takarította. Már csak azt nem tudja, mihez kezdjen velük.

Már majdnem végzett elhunyt apósa Los Angeles-i házának takarításával John Reyes, amikor a pince egyik eldugott szegletében több zsák aprópénzt talált – írja az NBC.

Az évtizedek óta érintetlen zsákokban legalább egymillió, rézből készült egycentes érme volt. Egymillió egycentes névértéke 10 ezer dollár (közel három és fél millió forint), ám a régi érmék ennél sokkal többet érhetnek.

Reyes apósa, aki német bevándorló volt, a második világháború idején szerezhette a réz érméket. Az egycenteseket a háborús erőfeszítés miatt, 1943-ban réz helyett elkezdték cinkbevonatú acélból gyártani.

John Reyes először egy bankba vitte el a pénzeszsákokat, de nem váltották be az érméit, aztán megpróbálta egy online piactéren egyben, 25 ezer dollárért (nagyjából 8,5 millió forintért) eladni az egycenteseket, de aztán a barátai tanácsára törölte a hirdetést.

Léteznek ritka egycentesek, melyekért egyenként több ezer dollárt fizetnek a gyűjtők, 2010-ben pedig valaki 1,7 millió dollárért (közel 600 millió forintot) adott el egy 1943-as egycentest.

Reyeséknek egymillió érme közül kellene kiválogatniuk az értékesebbeket, már ha vannak ilyenek zsákokban. A család és néhány barátjuk egy este, néhány sör mellett elkezdték átvizsgálni, a zsákok tartalmát, de hamar rájöttek, fogalmuk sincs, hogy mit keresnek, ezért úgy döntöttek, megpróbálnak bevonni egy szakértőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik