Élet-Stílus

„Akiket elvittek, mind belelőtték a Dunába” – gyerekkorában egy napon múlt, hogy nem végezték ki Korda Györgyöt

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A II. világháború idején német katonák jöttek érte és az unokhahúgáért, de nem fértek fel a teherautóra, amivel „nyaralni vitték volna őket”.

A minap jelent meg az 1KANAPÉN új epizódja, amiben Korda György és Balázs Klári adtak másfél órás interjút Osváth Zsoltnak. A beszélgetés során a gyerekkorukról is meséltek az énekesek, Korda azt mondta, nem is nagyon vannak emlékei életének ezen szakaszáról, ugyanis akkoriban zajlott a II. világháború. A családja zsidó vallásából kifolyólag volt, hogy az ő élete is veszélybe került.

Ez megmaradt. Mint egy kép, ott van előttem. A németek jöttek, és azt mondták, hogy elvisszük nyaralni a gyerekeket. Akkor drága anyám odaadott egy zsírral töltött bödönt a kezembe, beletette a jegygyűrűjét, és azt mondta, »fiam, ha kenyérre van szükséged, add oda ezt«

– idézte fel a történetet az énekes, aki ekkor az unokahúgával indult el, amikor viszont kiértek a házból, egy német tiszt azt mondta nekik, megteltek a teherautók, holnap visszajönnek értük.

Nem volt holnap, mert felszabadultunk. Később tudtam meg, hogy akiket elvittek, mind belelőtték a Dunába. Majdnemhogy felnőtt ember voltam, amikor a szüleim ezt elmondták

– emlékezett vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik