Élet-Stílus

Pénz, hatalom és szex – erről szól a családtagjaikat kiirtó mormonok ügye?

Natalie Behring / Getty Images
Natalie Behring / Getty Images
Ítéletet hirdettek az Egyesült Államokban csak „ítéletnap-anyuka” néven ismert Lori Vallow Daybell ügyében. A Jézus második eljövetelében és az azt követő apokalipszisben rögeszmésen hívő nőt az ellene felhozott összes vádpontban bűnösnek találták. A bíróság nemcsak azt látta bizonyítottnak, hogy Vallow röviddel az ötödik férjével, Chad Daybell-lel kötött házassága előtt részt vett gyerekei meggyilkolásában és elásásában, hanem azt is, hogy közreműködött korábbi férje és Daybell volt felesége, Tammy megölésében is. Tanúvallomások segítségével mutatjuk be, hogyan tervelte ki a bűneit a magát kiválasztottnak képzelő páros.

Egy hónapig tartó, felkavaró bizonyítékokkal és tanúvallomásokkal teli tárgyalás után az idahói esküdtszék bűnösnek találta az „ítéletnap-anyukát”, Lori Vallow Daybellt két kiskorú gyermeke meggyilkolásában. Abban is bűnösnek találták, hogy ötödik férjével, Chad Daybell-lel összeesküdött a gyerekek és korábbi házastársaik, Charles Vallow és Tammy Daybell megölésére. A bűnlajstromán az is szerepelt, hogy a gyerekek halála után, amikor a hatóságok eltűntként tartották őket számon, még hónapokig felvette az utánuk járó juttatásokat.

Amint azt korábbi cikkünkben megírtuk, a két kiskorút, a 16 éves lányt, Tylee Ryant és a 7 éves autista fiút, Joshua Jaxon Vallow-t, azaz JJ-t – aki Charles testvérének unokája volt, és örökbe fogadták – még 2019 őszén kezdték eltűntként keresni a hatóságok, majd 2020. június 9-én Daybell Idaho állambeli Rexburgban található háza kertjéből ásták ki a holttestüket.

Az esküdtek május 12-én hozták meg a döntést, miután két napig hallgatták az ügyészség által beidézett tanúkat; a 49 éves Vallow nem kívánt vallomást tenni, a védői pedig egyetlen tanút sem idéztek be, csupán azzal védték ügyfelüket, hogy magát messiásnak képzelő és ehhez mérten manipulatív ötödik férje befolyása alá került, nem önszántából követte el a rémtetteket.

Az ügyészek a tárgyaláson azzal érveltek, hogy a házaspár tagjai istenszerű figuráknak képzelték magukat – a földre visszatérő Jézus 144 ezer harcosból álló serege két főpapjának, akiknek az volt a feladatuk, hogy megszabadítsák a világot a „zombi” szellemektől, köztük Vallow gyermekeitől.

Natalie Behring / Getty Images Chad Daybell háza az idahói Rexburgban.

A Jézus második eljövetelét szó szerint értő, általuk 2020. július 22-ére várt (de azóta sem beteljesült) világvégére készülő Vallowt azzal is megvádolták, hogy segített megtervezni, hogyan tegyék el láb alól Daybell feleségét, Tammyt. A vád szerint az 54 éves Daybell-lel 30 éven át házasságban élő, tanainak népszerűsítésére saját könyvkiadót alapító Tammy meggyilkolását azért tartotta fontosnak a Netflix Anyánk bűnei című minisorozatában is bemutatott nő és magát prófétának képzelő társa, mert úgy érezték, hogy a kapcsolatuk útjában állt. Az esküdtszék megalapozottnak látta az ügyészek érvelését, ezért Vallowt ebben a gyilkosságban is bűnrészesnek ítélték.

A vádlott pénzt, hatalmat és szexet használt arra, hogy elérje, amit akar, bármiről volt is szó. (…) Pénz, hatalom és szex – erről szól ez az ügy

mondta Lindsey Blake, Fremont megye ügyésze az esküdtszéknek a nyitóbeszédben még áprilisban.

De legalább annyira Vallow és Daybell szélsőséges vallási nézeteiről szólt: arról, hogy Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza radikális leágazásaként működő csoport tagjaként tevékenykedtek.

A mormon hitben élő házaspár férfi tagja, Daybell egyenesen a vallás alapítójához, az Úrral állítása szerint angyalokon keresztül kommunikáló Joseph Smith-hez hasonló volumenű prófétának képzelte magát, és egy olyan rendszerük is volt, ami alapján aszerint osztályozták az embereket, hogy mennyire „fényes” vagy „sötét” a lelkük. Amikor pedig a gonoszt nem tudták „kiűzni” valakiből, akkor gyakran tervezgették, hogy lehetne ezeknek a sötét lelkeknek a testét elpusztítani – festette le az ügyet a vádhatóság képviselője.

Fremont megyei seriffhivatal és Ada megyei seriffhivatal / AFP Chad Daybell és Lori Vallow

Blake emellett azt is hangsúlyozta: ugyan lehet, hogy Vallow nem maga ölte meg az áldozatokat és semmisítette meg a testüket, de ez nem jelenti azt, hogy nem követte el ezeket a bűnöket.

A New York magazin The Cut nevű portálja a tanúvallomások részletes bemutatásával rekonstruálta a közvetlen hozzátartozóikkal leszámoló, majd szinte azonnal a legnagyobb titokban Hawaii-ra utazó és ott egybekelő Lori Vallow Daybell és Chad Daybell rémtetteit.

„Mennem kell, mama, viszlát!”

A tárgyaláson először egy unokáját és testvérét gyászoló nagymama, Charles Vallow nővére foglalta el a tanúk padját. Kay Woodcock – aki elindította az ügy feltárását, azzal, hogy JJ-ért aggódva értesítette a hatóságokat 2019 szeptemberében – azt mondta, hogy korábbi sógornője, Chad Daybell felbukkanása után mintaanyából egy csapásra a gyermekeit elhanyagoló szülővé vált.

Charles halálát követően a gyerekekkel Idahóba költöző „ítéletnap-anya” igyekezett rövidre zárni a kapcsolatot az unokája iránt érdeklődő nagymamával. Woodcock ekkoriban már kizárólag rövid Facetime-beszélgetések alkalmával láthatta JJ-t.

Csak annyit mondott: »Szia mama, szia papa! Mennem kell, mama. Mennem kell, papa. Sziasztok!«

– emlékezett vissza unokája utolsó hozzá intézett szavaira, utolsó, mindössze 45 másodpercig tartó videóhívásuk lezárására a nagymama. Majd arról beszélt, hogy a 2019 augusztusában bonyolított beszélgetést követő időszakban többször is próbálta felvenni a kapcsolatot JJ-jel Lorin keresztül, de a nő nem reagált az üzeneteire.

Natalie Behring / Getty Images Egyerekjátékok és egy pick-up Chad Daybell kertjében.

A JJ-jel utoljára találkozó barátok

Lori korábbi legjobb barátját, a hozzá hasonlóan spirituális podcastokat gyártó Melanie Gibbet is a tanúk padjára idézték, mivel ő volt az utolsó ember, aki az eltűnése előtt látta JJ-t. Gibb még 2018-ban ismerkedett meg Vallowval a templomban, és szinte azonnal közeli barátok lettek – így Lori a legmélyebb titkaiba is beavatta.

Például abba a téveszméjébe is, hogy Chaddel már az előző életeik során is boldog házaspárt alkottak, és abba is, hogy pár héttel a mostani megismerkedésük után egy titkos ceremónia keretében Jézus Krisztus és a Mormonok könyvét Joseph Smith-nek lediktáló Moróni angyal együttes erővel „áldotta meg” őket és a kapcsolatukat.

2019 szeptemberében Gibb és férje, David Warwick látogatóba mentek Vallowékhoz Rexburgba, mivel egy epizódot szerettek volna rögzíteni podcastjukhoz. És ha már ott voltak, kérdezősködtek a pár gyerekeiről is.

  • Amikor Tylee felől érdeklődtek, Lori azt mondta, hogy a 16 éves lány beiratkozott egy egyetemre és elköltözött – miközben a valóságban sosem iratkozott be a szóban forgó egyetemre.
  • Amikor JJ felől érdeklődtek, akkor pedig arról kezdett beszélni Lori, hogy egyre problémásabb a kisfiú, az utóbbi időben rendszeresen őrjöng a konyhában, és a hűtőre és a konyhapultra felmászva azt üvöltözi, hogy „Imádlak, Sátán!”

Gibb és férje semmi jelét nem látták ennek. JJ-jel annyi ideig találkoztak, amíg Lori testvére (és bűntársa), Alex Cox a karjaiban felvitte a kisfiút az emeletre. Akkor azt hitték, a gyerek csak elaludt a kanapén, mivel elég későre járt, de ma már abban sem biztosak, hogy JJ ekkor még életben volt.

A házaspár aznap JJ szobájában aludt, de különös módon ott már nem találkoztak vele.

A katona, aki inkább bűnbak

Lori öccse, Alex Cox, a világvégehívő házaspár elsőszámú „katonája” még az ügy feltérképezése előtt meghalt tüdőembóliában. Ő volt az, aki lelőtte Charles Vallowt 2019 júliusában; még a földön is belelőtt párat a sógorába, hogy biztosra menjen.

És ő volt az is, akinek az eltűnése előtt utoljára látták a karjai között JJ-t. Cox felesége, Zulema Pastenes – akivel pár hónapig voltak csak házasok – azt mondta tanúvallomásában, hogy férje és ő is elhitték Vallow és Daybell tanait. Férjét egyenesen „angyalnak” nevezték, és „nagyon erős harcosnak” tartották, aki űzött már ki sötét lelkeket másokból – vagy legalábbis ezt mondták neki –, ezért Cox mindent megtett nekik.

A halála előtti éjszakán, 2019. december 11-én azonban Alex Cox már egészen máshogy látta a helyzetet. Pastenes szerint ekkor közölte a férfival a nővére, hogy Tammyt kihantolják, mert felmerült a gyanú, hogy mégsem természetes körülmények között halt meg. Felesége szerint Cox ekkor sokkot kapott, és egy darabig nem szólalt meg, de Pasternas hosszas, értetlenkedő kérdezősködése után kibökte, hogy

szerintem én vagyok a bűnbakjuk.

A gyerekek holttestének megtalálása, hajszál a szigszalagon

A tárgyaláson elhangzottak alapján Vallow a gyerekek halála után – amikor eltűnt a hatóságok elől, és Hawaii-ra utazott Daybell-lel összeházasodni – továbbra is felvette az utánuk járó társadalombiztosítási juttatásokat egészen addig, amíg le nem tartóztatták 2020 februárjában..

Amikor 2020. június 9-én helyszínelést tartottak a rexburgi birtokukon, az ügyet felderítő rendőrnyomozó, Ray Hermosillo tanúvallomása szerint Chad Daybellt is magukkal vitték. Daybell egy kocsiból nézte végig az akciót, és gyakran oda-odapillantott egy területre, ami a helyszínelőknek is feltűnt. Ezen a területen aztán ásni kezdtek, és elő is került a piros pizsamát viselő JJ szigetelőszalaggal a végtagjain és a nyakán összekötözött, szemeteszsákba csomagolt holtteste. Tylee összeégett holttestét egy tűzrakóhely mellett találták meg az udvar egy olyan részén, melyet Daybell szöveges üzenetekben kisállattemetőnek nevezett. A kamaszlány maradványai olyan állapotban voltak, hogy a nyomozó vallomásának ezen a pontján többen elsírták magukat, és még Lory Vallow Daybell is azt kérte, hadd hagyja el a tárgyalótermet egy kis időre.

Natalie Behring / Getty Images A fa, ami alatt megtalálták JJ Vallow holttestét.

A tárgyalásra beidézett orvosszakértők szerint JJ halálát fulladás okozta, Tylee halálának az okát azonban nem sikerült megállapítaniuk, mert három különböző zsákban kapták kézhez a maradványait. A boncolási eredményeket bemutató szakértő szerint Tylee testét a halála után gyújthatták fel, és kaparhatták szét a maradványait a földben. A Daybell-birtokon lefoglalt szerszámok között akadtak is olyanok, amelyeken megtalálták Tylee DNS-ét.

JJ halála kapcsán több tárgyi bizonyítékot is találtak, amik a Lori Vallow, Chad Daybell, Alex Cox trió bűnösségét bizonyítják, hiszen a holttestét rejtő szemeteszsákon azonosították Cox ujjlenyomatát, a szigetelőszalagba pedig bele volt ragadva Vallow egyik hajszála.

Felnőtt fia szerint Lori Vallow Daybell egyáltalán nem bánta meg, amit tett. Colby Ryan ennek érzékeltetésére megosztotta a bírósággal egyik telefonhívását a rács mögött ülő édesanyjával, aki jóval a letartóztatása után azt mondta neki: tudja, hogy a testvérei jó helyen vannak, és azt is tudja, hogy ők is ezt akarták.

A CNN beszámolója szerint rezzenéstelen arccal hallgatta végig, ahogy az esküdtszék közölte a döntést, hogy minden ellene felhozott vádpontban bűnösnek találták. Az „ítéletnap-anyuka” akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat, de a bíró jelezte, hogy a pontos büntetés kiszabására akár három hónapot is várni kell.

Lori Vallow Daybell börtönben töltendő éveinek száma mellett férje és bűntársa, Chad Daybell sorsa sem dőlt még el – hiszen az ő tárgyalásának még az időpontját sem tűzték ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik