Élet-Stílus

Ennyibe kerülhet Károly király koronázása

Több ezren fogják vigyázni a rendet.

A magas biztonsági költségek miatt III. Károly koronázásának költségei akár 250 millió fontot, azaz 106 milliárd forintnyi összeget tehetnek ki – írja a Mirror. Ebből az összegből 150 millió font (64 milliárd forint) mehet el a szükséges több ezernyi rendőrre és a biztonság fenntartásában szerepet vállaló szervezet munkatársára, mondta a lapnak egy belügyminisztériumi forrása.

Más szakértők szerint ennél jóval több is lehet a végösszeg, mert nem csak többen fognak a biztonságra felügyelni Londonban, hanem több speciális egység is jelen lesz, sokaknak kell majd túlórázni is. Emellett a mentőszolgálat megnégyszerezheti, a tűzoltóság megduplázhatja a jelenlétét. A hírszerzés is komoly erőket vet majd be – nyilatkozta Mark Scoular biztonsági szakértő, aki Vilmos és Harry herceg esküvőjekor is taktikai parancsnokként szolgált és ő volt a 2012-es londoni olimpia alatt a vészhelyzeti készültségért felelős vezető.

Az ünnepség alatt rengeteg fegyveres rendőr lesz az utcákon, a tetőkön mesterlövészek, valamint drónokkal is figyelni fogják a tömeget.

Az összes szervezet koordinálása olyan, mintha egy 50 ezer darabból álló puzzle-t próbálnánk kirakni a kép nélkül

– nyilatkozta Scoular. Az összeg maradék részét a ceremóniára és a háromnapos ünnepségre költik.

Dacára annak, hogy Károly alapvetően egy költséghatékony, kevésbé pénzherdáló monarchiát szeretne, úgy tűnik, ez minimum a koronázásánál nem jön össze. Édesanyja, II. Erzsébet koronázása 1953-ban 1,57 millió fontba került, ami mai értékén 47 millió fontot (20 milliárd forintot) jelent, de az azóta súlyosbodó biztonsági fenyegetések és tiltakozások jócskán megnövelik Károly eredetileg 100 millió font (42 milliárd forint) keretösszegűre tervezett koronázását.

A hatóságok egyrészt felkészülnek egy esetleges terrortámadásra, de emellett arra számítanak, hogy az ünnepség alatt vagy a rengeteg meghívott vendég és sztár érkezésekor a repülőtereken és a városba vezető utakon be nem jelentett demonstrációk lehetnek, akár a környezetvédelmi aktivisták (Just Stop Oil így tiltakozhat a magángépek környezetszennyezése ellen), akár a köztársaságpártiak szervezésében.

Erzsébet koronázásán 8000 vendég vett részt, Károlyén ezzel szemben 2000 fog, és még több millióan az utcákon fogják végigkísérni a ceremóniát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik