Élet-Stílus

A Magas-Tátrában alapít új kolóniát egy hód, ami már a második telet élte túl a hegyek zord időjárásában

A csodájára járnak a lengyel természetkutatók egy hódnak a Magas-Tátrában, az állat ugyanis már a második telet élte túl körülbelül 1400 méteres tengerszintfeletti magasságban, egészen zord időjárási körülmények között – olvasható a Notes from Poland oldalon.

A hód jelenlétét 2021 augusztusában észlelték előszöt a Tátra legnagyobb tavánál, a Morskie Oko-nál. Soha korábban nem jegyezték még fel, hogy ilyen magasságokban észleltek volna hódot. Sok jót nem is jósoltak az állatnak, tekintve hogy ezen a környéken éjjel akár mínusz 20 fokig is esik a hőmérséklet. Az állatot azonban ez nem érdekelte, letelepedett a Morskie Oko-nál és már a második telet vészelte át minden különösebb probléma nélkül. A hódot a nemzeti park kamerái egyébként eddig még nem csípték el, de számos egyértelmű nyoma van a jelenlétének, úgy mint kitaposott utak, kidöntött fák, gödrök és összegyűjtött ágak.

A Tátrai Nemzeti Park vegyik parkőre, Grzegorz Bryniarski egy lengyel lapnak arról beszélt, hogy most már biztosan tudják, hogy más egyedek is csatlakoztak az állathoz, gyakorlatilag egy hódcsalád él a tátrai tóban, házakat építettek, berendezkedtek. Egy természetkutató pedig arról beszélt, hogy arra számít, hogy hamarosan egy új kolónia létesülhet a Morskie Oko környékén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik