Élet-Stílus

Robotelefántokkal helyettesítik az igaziakat egy indiai templomban

A dél-indiai Kerala állam egyik templomában egy gépi elefánt vette át az igaziak helyét, a jövőben ez az eszköz áll majd rendelkezésre a vallási rituálék során, kímélve ezzel az élő példányokat.

A BBC beszámolója szerint a robotelefántot az indiai PETA (People for Ethical Treatment of Animals) és az országban méltán népszerű színésznő, Parvathy Thiruvothu ajánlotta fel a Trisúr városában álló Irindzsadappilli Sree krisna templomnak.

A megláncolt, felnyergelt, kidíszített elefántok nagyon fontos szerepet játszanak a helyi krisnás szertartásokon, ez azonban nem jelenti azt, hogy egyébként királyi bánásmódban részesítenék őket. Ellenkezőleg, ezeket az állatokat a legtöbbször elzárva, izoláltan tartják, gyakran bántalmazzák őket, ráadásul a szertartások során rendre olyan hanghatásoknak teszik ki őket, ami szintén kimeríti a kínzás fogalmát. Éppen ezért hosszú ideje kampányoltak már az állatvédő szervezetek azért, hogy valamivel kiváltsák az állatokat, annál is inkább, mert a fogságban élő indiai elefántok ötöde Kerala államban él, ahol öt év alatt nem kevesebb mint 138 példány pusztult el.

A robotelefánt érkezését a helyi vallási közösség is nagy lelkesedéssel fogadta, a templom egyik papja, Rajkumar Namboothiri bízik benne, hogy a példájukat követve más templomok is beruháznak majd egy-egy robotelefántra, hogy az élő példányok békében élhessenek.

A trisúri templomba érkező robotelefánt egyébként 800 kiló vasból készült és 3,3 méter magas, így az sincs kizárva, hogy valakinél teljesen bejön a megtévesztés, és észre sem veszi, hogy nem igazi elefánttal van dolga.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik