Élet-Stílus

Annyit bukott Elon Musk a Twitter felvásárlásával, hogy a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült vele

Michael Gonzalez / Getty Images
Michael Gonzalez / Getty Images
A furcsábbnál furcsább világrekordokat gyűjtő szervezet szerint az általában a világ leggazdagabb emberének számító milliárdos immár az emberiség történetének legnagyobbat bukó befektetője is egyben.

A jelen pillanatban a világ második leggazdagabb emberének számító Elon Musk rögtön egy rekorddöntéssel indította a 2023-as évet. Azonban kivételesen nem egy irigylésre méltó rekordról van szó, hanem egy olyanról, amiről valószínűleg a dél-afrikai milliárdos is szívesen lemondana.

A Business Insider beszámolója alapján a Tesla és a Twitter vezérigazgatója annyi pénzt bukott tavaly, hogy a Guinness Rekordok Könyve szerint ilyen nagy vagyoncsökkenést még nem produkált senki az emberiség történetében – így pénteken meg is kapta a „történelem legnagyobb személyes vagyonvesztésének világrekordját”.

A Forbes nemrég úgy becsülte, hogy Musk vagyona alig több mint egy év alatt 183 milliárd dollárral – mai árfolyamon számítva mintegy 67,8 billió forinttal –zuhant, míg a Bloomberg 200 milliárd dollárra – 74 billió forintra – jutott, amikor felmérte a milliárdos vagyonveszteségeit.

Musk előtt ezt a büszkeségre nem túl sok okot adó világrekordot a SoftBank nevű japán konglomerátum vezérigazgatójától, a szigetország leggazdagabb emberének számító Masayoshi Sontól happolta el, aki 2000-ben, a dotcom-lufi kipukkanásakor 58,6 milliárd dollárt veszített a személyes vagyonából, de főnixmadárként feltámadt, és ma már nagyobb befektetési portfóliója van, mint a Szilícium-völgy befektetőinek együttvéve.

Ez az 58,6 milliárd dollár mai árfolyamon 101,4 milliárd dollárnak, azaz 37,6 billió forintnak felel meg, vagyis még az inflációt figyelembe véve is közel kétszer annyit bukott tavaly Elon Musk, mint japán leggazdagabb embere két évtizeddel ezelőtt.

Elon Musk nettó vagyona 2021 novemberében volt a csúcson, amikor a Bloomberg becslése szerint elérte a 340 milliárd dollárt – ami a mai árfolyamon, az inflációt is figyelembe véve 138,6 billió forintnak felel meg. A Musk vagyonának nagy részét kitevő Tesla-részvények azonban tavaly szabadesésbe kezdtek, és 2022-ben 65 százalékot veszítettek az értékükből.

A részvények drasztikus zuhanása azután gyorsult fel, hogy Musk októberben megvásárolta a Twittert, majd ámokfutásba kezdett a közösségi oldalon. Volt például olyan, hogy egyetlen nap leforgása alatt 3 billió forintnak megfelelő dollárral lett szegényebb.

Ennek eredményeképpen Musk már nem a világ leggazdagabb embere, elvesztette a címet Bernard Arnault-val, a Louis Vuitton francia tulajdonosával és vezérigazgatójával szemben.

A Forbes legfrissebb becslései szerint Elon Musk személyes vagyona ma 144,4 milliárd dollárt – azaz 53,5 billió forintot – ér, míg a francia divatdiktátor, Bernard Arnault vagyonát 195,7 milliárd dollárra – azaz 72,5 billió forintra – becsülik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik