Tech

Elon Musk 3000 milliárd forintot bukott egy nap alatt

SUZANNE CORDEIRO / AFP
SUZANNE CORDEIRO / AFP

Elon Musk vagyona idén 100 milliárd dollárral zuhant, így nettó vagyona 170 és 182 milliárd dollár (66695 milliárd és 71400 milliárd forint) közé tehető. Ez nagyjából a tavaly novemberben becsült 340 milliárd dollár (133390 milliárd forint) fele. A zuhanás mögött többek közt az áll, hogy a héten a Tesla részvényei kétéves mélypontra estek, ami a milliárdos vagyonát egyetlen nap alatt mintegy 8,6 milliárd dollárral (3374 milliárd forinttal) csökkentette – írja a Bloomberg.

Az autógyártó cég részvényeinek csökkentése azért is érinti közvetlenül Muskot, mert 15 százalékos részesedéssel rendelkezik azokból. Ám a növekvő anyagköltségek, a kínai Covid-korlátozások és a hibás hátsó lámpák miatt 300 ezer visszahívott Tesla-modell csökkentette a vállalat bevételét. Nem mellesleg az elmúlt hónapban annak ellenére adott túl 15,5 milliárd dollárnyi Tesla-részvényen, hogy korábban megígérte, nem fog többet ilyet tenni. Ám mindez szükséges volt ahhoz, hogy véglegesítse a Twitter felvásárlását, emeli ki a Gizmodo.

Aggódni azért nem kell a dél-afrikai származású milliárdos miatt, ugyanis Musk továbbra is a világ leggazdagabb embere, mintegy 65 milliárd dollárral megelőzve a második helyezett Bernard Arnaultot. Fontos kiemelni, hogy nem Musk az egyetlen olyan technológiai vállalati vezető, akinek csökkent a vagyona. A Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg, az Amazon alapítója, Jeff Bezos és az Alphabet társalapítója, Larry Page is jelentős pénzügyi visszaesést szenvedett a Bloomberg szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik