Élet-Stílus

Már az iskoláknak is lépniük kellett Andrew Tate nőgyűlölő agymosása ellen Nagy-Britanniában

Daniel MIHAILESCU / AFP
Daniel MIHAILESCU / AFP
Vannak iskolák, ahol annyi diák került a nemi erőszak vádjával Romániában letartóztatott brit influenszer hatása alá, hogy a tanárok komoly problémát látnak a jelenségben.

Az Egyesült Királyságban a tanárok óravázlatokat készítenek, hogy átneveljék azokat a tinédzser diákokat, akiket a nőgyűlölő influenszer, Andrew Tate agymosásának áldozativá váltak – írja a New York Post a brit Sunday Times riportját bemutatva.

A 36 éves Tate – akit öccsével, a fenti kép jobb oldalán látható 34 éves Tristannal együtt nemi erőszak és szexkereskedelem vádjával egy bukaresti börtönben tartanak fogva – mérgező hatást gyakorolt rengeteg tizenévesre, akik elfogadták az egykori kick-box bajnok nőgyűlöletkeltő ideológiáját, így a tanárok kénytelenek ezekkel a nézetekkel foglalkozni az iskolában – fogalmaz a brit lap.

Egy dél-londoni iskolában például azután tartottak előadást egy 14 évesekből álló csoportnak, hogy a tanárok aggódni kezdtek, mivel több diák is az influenszer hálójába került, és nyíltan terjesztette a milliók által követett, saját bevallása szerint is nőgyűlölő Tate nézeteit.

A körülbelül 30 fős diákcsoportnak olyanokat kérdeztek, hogy még mindig ártalmatlannak tartják-e az influenszert, de emellett arra is kíváncsiak volt, hogy mit gondolnak a kamaszok, milyen hatással vannak rájuk a Tate által képviselt üzenetek.

A beszélgetés azonban gyorsan a nemi erőszakról szóló vitába torkollott, a diákok harmada pedig ekkor ugyanazt mondta, mint amit Andrew Tate szokott, hogy a nők tehetők felelőssé az őket ért szexuális támadásokért.

A férfi tanár ezután megkérdezte a diákokat, hogy mit éreznének, ha valamelyik családtagjuk nemi erőszak áldozata lenne.

Amikor az édesanyjukról vagy a húgukról kérdeztem őket, akkor sok fiú megváltoztatta a hangnemét. De aggasztó volt, hogy a keménymag nem így tett, és még a hozzátartozóikra is azt mondták, hogy egy ilyen esetben ők lennének a hibásak

– mondta a Timesnak a névtelenül nyilatkozó tanár.

A dél-londoni osztálytermekben a tanárok megpróbálták azt is elmagyarázni a diákjaiknak, hogy a nőgyűlölő viccek és retorika olyan súlyos bűncselekményekig fajulhatnak, mint a szexuális zaklatás és a nemi erőszak.

A nyilvános szereplését a 2016-os brit Big Brotherből való villámgyors kizárással megalapozó Andrew Tate a feltételezések szerint akár 100 millió dolláros (37,2 milliárd forintos) vagyonnal is rendelkezhet. Hiperférfias életmódguruként pedig hatalmas online népszerűségre tett szert a videóival, amikben azt tanácsolja a férfiaknak, hogy a nőket kezeljék egyszerűen csak árucikként. Tate olyan veszélyes nézeteket hangoztat, minthogy a nőknek a „konyhában” van a helyük, a férfiaknak pedig erőszakkal kell irányítaniuk őket.

A követői számára még egy Hustler Academy nevű, MLM-rendszerben működő online kurzust is elindított, melynek elég busás az ára.

Sophie Whitehead – aki a School of Sexuality Education nevű szervezetnél dolgozik, és a beleegyezésről szóló felvilágosító beszélgetéseket tart különböző iskolákban – egyenesen „erőszakosnak” nevezte Tate retorikáját, illetve azt mondta róla, hogy „nagyon sok fiatalra van hatással”.

„Attól tartok, ez a radikalizálódás egyik változata” – adott hangot aggodalmának a szakember.

Jay Jordan, a skóciai Dundee egyik tanára pedig azt mondta a lapnak, hogy a Tate iránti újkeletú érdeklődés egyértelműen érezhető a diákjai körében.

Régebben is kellett a szexizmus problémájával foglalkozni, de ez most kifejezetten Andrew Tate-hez kapcsolódik – a fiúk nem hagyják abba a róla való beszélgetést

– mesélte a tanárnő, majd felelevenítette egy alkalmat, amikor az egyik diákját megdorgálta, amire a tinédzser egyszerűen annyit reagált, hogy úgyis „csak egy nő”, szóval tök mindegy, mit mond. Jordan egyébként úgy látja, hogy  a szexizmus terén az utóbbi időben kifejezetten romlott a helyzet.

Egy másik iskola tanára pedig arra panaszkodott a Times cikkében, hogy voltak olyan diákjai, akik nem akartak leérettségizni, mondván, „meggazdagodhatunk az interneten, ahogy Andrew Tate is tette”.

Az Oxfordshire megyében három állami iskolát is üzemeltető Ridgway Education Trust tagintézményeiben még saját különórákat is szenteltek annak, hogy bemutassák Andrew Tate hírhedté válásának történetét. Az iskolafenntartó szervezet etikai igazgatója, Gohar Khan azt mesélte, mostanában például arról beszélgettek a Tate-tesók letartóztatása kapcsán, hogy az influenszert emberkereskedelemmel és nemi erőszakkal vádolják. Khan szerint ugyanis fontos, hogy megfelelő forrásból tájékozódjanak a tinédzserek.

Az etikai igazgató emellett azt is elmondta, hogy szerinte minden iskolában foglalkozni kellene az Andrew Tate-jelenség negatív hatásaival.

Ki ez az online térből kitiltott figura, a TikTok nőgyűlölő alfahímje, aki román webcames lányokat futtat?
Egy amerikai-brit influenszer és piramisjátékos, akit az erőszakos és gyűlöletkeltő üzenetei miatt mára az összes nagyobb közösségi oldal fekete bárányként kezel: Andrew Tate.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik