Fenntartható étrend
A fenntarthatóbb étrend nem jelenti azt, hogy mindannyiunknak vegánnak kell lennünk, de a kevesebb hús fogyasztása jó kiindulópont. A növényi élelmiszerekben gazdag étrend kevesebb olyan erőforrást igényel, mint a föld, víz, energia és ezen felül csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések és a rák kialakulásának veszélyét is.
Fenntartható gazdálkodás
A mezőgazdaság jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásához, az erdőirtáshoz, a szennyezéshez, a talajromláshoz, a biológiai sokféleség csökkenéséhez, valamint az édesvizek kimerüléséhez és szennyeződéséhez. Az állati eredetű élelmiszerek, különösen a marhahús az élelmiszer előállítás üvegházhatású gáz-kibocsátásának mintegy felét teszik ki.
Néhány tipp, amivel sokat tehetsz saját magadért és a környezetedért:
Egyél kevesebb húst, több növényi alapú élelmiszert
A húsfogyasztás csökkentésének jó módja, ha hetente néhány húsmentes vacsorát tartunk. Hús helyett próbáld ki a tofut vagy a seitant, és válassz babot, csicseriborsót és egyéb hüvelyeseket, íz tekintetében is jó választás, és magas fehérjetartalmuk miatt népszerűek. Kezdetben elég, ha heti egy-két napot szánunk rá, mondjuk induljon a hét egy húshagyó hétfővel. Vagy mit szólnál egy tofu csütörtökhöz?
Étkezz változatosan
A legtöbb háztartásban korlátozott mennyiségű zöldséget fogyasztanak: a burgonya, a paradicsom és az uborka vezeti a listát. Szerencsére a növényi alapú élelmiszerek választéka mára szinte az összes étel-kategóriára kiterjed, és nem kell kompromisszumokat sem kötnöd az ízek terén. A budapesti Kifli.hu termékei között könnyen kipróbálhatod a növényi alapú étkezéséhez szükséges összes hozzávalót.
Szerezd be online, egyszerűen
Fontos, hogy az élelmiszer hogyan jut el hozzánk. Az egyéni bevásárlás – pláne, ha autóval mész a boltba – jelentős karbonlábnyomot hagy napi szinten. Az online rendelt és optimalizált útvonalon kiszállított, fenntartható és visszaváltható csomagolású élelmiszerek biztosíthatják a környezetünk fenntarthatóságát is.