Élet-Stílus

Mit adjunk enni a kutyánknak? A felelős gazdik igazi nehéz kérdése

Royal Canin
Royal Canin
Ahány ház, annyi szokás, illetve ahány ember, nagyjából annyiféle vélemény kering arról, hogyan is kell etetni házi kedvenceinket. Vannak, akik a házikosztra, mások a száraz tápra, míg egyesek a konzervekre esküsznek. Kinél van az igazság, és mit válasszunk, hogy négylábú társaink a legboldogabbak legyenek és egészségesen tápláljuk őket? Mutatjuk a válaszokat.

A kutyák megfelelő etetéséhez nem árt tisztában lenni azzal, mi is játszódik le kedvenceink szervezetében. Fontos tudnunk például, hogy a kutyák gyomra nagyon tágulékony,  embernek, bélrendszerük viszont rövidebb mint az emberé, így emésztésük gyorsabb mint a mienk.

Miért fontos ez az etetés szempontjából?

Gondoljunk csak bele: a béltartalom haladására kevesebb idő áll rendelkezésre, így az egyes tápanyagok felszívódására viszont jóval kevesebb idő jut, így fontos, hogy jól emészthető táplálékot kapjanak kedvenceink, hogy a lehető legtöbb tápanyag szívódjon fel és hasznosuljon a szervezetükben.

Nem árt már az elején lerántani a leplet néhány, a kutyák táplálásáról szóló tévhitről. Mindannyian ismerünk olyanokat, akik szerint „amit a gazdi eszik, az jó lesz a kedvencének is”, ám ez óriási tévedés. A kutyák táplálék iránti igényei eltérnek az emberétől, hogy is lehetnének ugyanazok, amikor eltér az emésztőrendszerük felépítése és működése is.

Royal Canin

A kutyák a zsírt jól képesek megemészteni, de a keményítőt is amennyiben az megfelelően elő van készítve, „megfőzve”. Az emberek pedig vélhetően nem úgy főznek magukra, hogy ezeket a szempontokat figyelembe veszik, úgyhogy se a kutya, hát még az emésztése nem fog túlzottan örülni kedvenc gazdája vacsorájának. Ha pedig az az érv a házikoszt mellett, hogy az olcsóbb, akkor az a rossz hírünk van, hogy a kutyának nagyjából ötven különböző tápanyagot tartalmazó alapanyagra van szüksége a kiegyensúlyozott tápláláshoz, ezek beszerzését és feldolgozását érdemesebb a szakértőkre bízni, a konyhánk nem ideális terep ehhez.

Mások nem a saját kosztjukra esküsznek, mégis erősködnek, hogy a száraz tápok húgyuti kövek képződését okozhatják. Ez a vélekedés is minden valóságalapot nélkülöz, hiszen a gyártók a tápok fejlesztésénél épphogy arra figyelnek, hogy azok segítsenek megelőzni az alsó húgyutakban képződő kövek esetleges keletkezését. Az sem igaz, hogy a száraz táp ne volna „elég”, hiszen ezek a tápok gondosan kiválasztott és feldolgozott alapanyagokból készülnek, amelyeknek tápértékét ellenőrzik.

„Jó, de mégse eheti Buksi minden egyes nap ugyanazt, hát megunja, én se akarnék mindig csirkepörköltöt enni!” – szól egy újabb közkeletű vélekedés, miközben jó, ha tudjuk: egy kutyának ideális esetben ugyanazt az ennivalót, ugyanabban a tálban, ugyanazon a helyen, ugyanabban a napszakban kell kapnia. Nagyon is szívesen fogyasztják ugyanazt a teljes értékű eledelt, nem, nem unják meg. Változtatásra csak az egyes életkori szakaszoknak megfelelően illetve bizonyos betegségek esetén van szükség.

De akkor mégis mitévők legyenek a felelős gazdik?

Az első lépés biztosan az alapos és körültekintő tervezés. Az állatok egészsége ugyanis folyamatos gondoskodást igényel kiegyensúlyozott teljes értékű táplálék etetésével, amely biztosítja az összes nélkülözhetetlen tápanyagot. Mik is ezek? A fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok és a víz. Ezekhez mind hozzá kell jutnia az állat szervezetének ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni.

Mostanra valószínűleg beláttuk, hogy kedvencünk úgy nem fog ezekhez a tápanyagokhoz hozzájutni, ha mi próbálunk meg neki eledelt készíteni, jobb, ha kiválasztjuk a megfelelő száraz tápot, amiben az adott állat számára szükséges tápanyagok mind-mind megtalálhatók és megfelelő arányban vannak jelen. Hiszen a megbízható eledelek gyártói tudják a válaszokat azokra a kérdésekre, mint hogy mennyi energiára, fehérjére, vitaminra, ásványi anyagra van szüksége háziállatainknak.

Ha szeretnénk, hogy kutyánk egészséges és boldog legyen, érdemes a prémium minőségű állateledeleket választani, mert azok biztosan tartalmazzák mindazokat a tápanyagokat, amelyre kutyánknak éppen szüksége van. Ezek könnyen emészthetők, megfelelő energiatartalommal rendelkeznek, ízletesek, megfelelőek az állat életkora, mérete, fajtája, életmódja és aktivitása mértékének függvényében annak érdekében, hogy kedvencünk élete minél hosszabb és egészségesebb lehessen.

Szponzorált tartalom

Az 1968-ban, egy állatorvos által alapított Royal Canin mindig is az állatok egészséges táplálásának szakértője volt. A macskák és kutyák igényei az innovációs folyamat minden lépésénél központi szerepet játszanak, a pontosan összeállított és hatékony eleségek kifejlesztése érdekében.

Royal Canin

A cikk a Royal Canin támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik