Élet-Stílus

Létezik olyan, hogy karácsonyi stressz

Getty Images
Getty Images
A karácsony varázslatos időszak: meghitt hangulat a családdal, ajándékozás, karácsonyi dalok… Legalábbis ilyennek kellene lennie a nagykönyv szerint. Ebben az időszakban mégis a legtöbb ember az erején felül költ, és káros módon túlpörgeti magát karácsonykor, amiből súlyos stressz és nagy veszekedések születhetnek.

A karácsonyi stressz megalapozott, valós probléma. A kiváltó tényezők az egyéntől és a környezetétől függenek, a legfontosabb stressztényezőket mégis meg tudjuk nevezni általánosságban.

  • Sok család erőn felül költ: jobb esetben az év közben összekuporgatott forintokból, rosszabb esetben áruhitelből – az új év kezdetére lenullázva a családi kasszát.
  • „Kinek mit vegyek? Örülni fog neki?” Mindenki el akarja kerülni, hogy az adott és a kapott ajándékok között aránytalanság legyen.
  •  Óriási a zsúfoltság a boltokban, az utcán, utakon és tömegközlekedésen, lökdösődés, tolakodás, mindenki siet, ingerült, nem lehet haladni.
  • Mindenkit meg kell látogatni, az ünnep amúgy is holtfáradtan kezdett napjai rohanással telnek.
  • Kimondott és kimondatlan elvárások kínja: vajon XY-nak kell-e ajándékot adnom vagy sem?

Az egyébként is megterhelő helyzetek és dilemmák összeadódnak, és sajnos gyakran csúcsosodnak ki egy kiadós karácsonyi veszekedésben. Elég egy-egy rossz vagy csak annak értelmezett szó, és a felgyülemlett feszültség áradatként tör elő, holott maga az ünnep épp az ellenkezőjéről szól. A karácsonyban az együtt töltött minőségi idő a legértékesebb.

A meghitt ünnep tudatos tervezéssel még ajándékvadászat, sietség és kapkodás mellett is megvalósítható. Nem kell hozzá mást tenni, mint megbeszélni a dolgokat, értékhatárt szabni az ajándékokra, ütemezni a látogatásokat. A hangsúlyt a rituálékra kell helyezni, és csak azokra koncentrálni, amelyek megadják az ünnep hangulatát.

Tippek a stressz elkerüléséhez:

  • A saját készítésű ajándék vagy nem ajándékozás.
  • Ne próbáljunk meg becsületből mindent mi megcsinálni – takarítás, főzés, a lakás feldíszítése és még rengeteg tennivaló van. Vonjunk be mindenkit, a társunkat, a gyerekeket, az egész családot!
  • Engedjük meg magunknak a pihenést. A nagy készülődés közepette próbáljunk meg akár csak egy órácskát találni a pihenésre és a nyugalomra. Olvassunk pár oldalt a könyvünkből, vegyünk egy forró fürdőt vagy igyunk egy csészényit a kedvenc teánkból.

Pluszterhelést jelent az év végi számvetés is

Egyesek megállnak egy pillanatra, mérleget vonnak, majd a jövő felé fordulva pozitív várakozással és lelkesedéssel telnek el. Mások viszont csak rágódnak, gyötrik, emésztik magukat, ha az adott év nem éppen úgy alakult, ahogy akarták.

Hogyan vágjon bele tehát az ünnepi forgatagba? Próbáljon lassítani, engedje el az aggódást ezeken a napokon és próbálja meg minimalizálni a stresszhatásokat. Sok sikert kívánunk a békés, boldog karácsonyhoz!

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriana, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nem okoz hozzászokást vagy függőséget. Nappal nem álmosít, nincs hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik