Élet-Stílus

Aktivitások, amelyek alvás előtt jót tesznek az elmédnek

Getty Images
Getty Images
Az alvást számos tényező befolyásolhatja. Ha bizonyos szabályokat és viselkedési normákat sikerül betartanunk, akkor nyugodt alvásban lesz részünk, és az elménk képes lesz tényleg pihenni.

Kapcsolódjunk le a világról

Lefekvés előtt le kell kapcsolódnunk a világról, hogy kicsit pihentethessük az agyunkat. Amikor 0-24-ben elérhetők vagyunk a világ számára, akkor folyamatos ingereknek, stresszhatásoknak vagyunk kitéve. Kapcsoljuk ki a telefonunkat, jöjjünk le a közösségi oldalakról. Tévézés helyett érdemes inkább olvasni. Vegyünk elő egy könyvet a kedvenc írónktól, és merüljünk el a képzelet világában.

Meditáljunk

A meditatív állapot egyfajta módosult tudatállapot, amelyet valamely ismétlődő viselkedésre koncentrálva, a külvilágból származó ingereket maximálisan kizárva, egy bizonyos testhelyzetet felvéve érhetünk el. Közelebb kerülhetünk saját lelkivilágunkhoz, gondolatainkhoz, valamint nyugalmat teremthetünk az elménkben. Az amerikai Massachusettsi Általános Kórház pszichiáterei elsőként állapították meg, hogy a meditáció hatására megváltozik az agyunk szerkezete. A kutatás során a – hippocampus területén lévő – szürkeállomány sűrűségének növekedését mutatták ki, amely kulcsfontosságú a tanulás, az emlékezés, valamint az önészlelés szempontjából. Megállapították továbbá, hogy a félelemmel, a stresszel és a dühkezeléssel kapcsolatban álló agyi terület, az amygdala szürkeállomány-sűrűsége pedig csökken. A változásokat MRI-felvételek is igazolták.

Sportoljunk délután vagy reggelente

Mindegy, hogy futás, biciklizés, evezés, úszás, kardió vagy foci, a fizikai mozgás nagyon sokat segít a szellemi és testi feszültségek feloldásában. Egy dologra viszont érdemes figyelni: mivel a mozgás ideiglenesen megemeli a testhőmérsékletet, ezért érdemes három órával lefekvés előtt végezni, hogy a test vissza tudjon hűlni a megfelelő hőfokra.

Nézzünk csillagokat

Amikor tiszta az ég és látni a csillagokat, csodáld meg őket! Ezzel tisztítod az elmédet, csökkented a stresszt, és könnyebben találsz megoldást a problémákra. Ez ugyanis megtanít, hogyan kell élvezni az életet, és a problémák kisebbnek tűnnek a világegyetem nagyságához mérve.

Áztassuk magunkat a kádban

Egy kellemesen meleg fürdő csodákra képes: ellazít, megnyugtatja a testet és a lelket. Az ideális vízhőmérséklet 38 fok. Ügyeljünk arra, hogy ennél ne legyen se melegebb, se hidegebb a víz, tíz-húsz percnél pedig ne üldögéljünk tovább a forró vízben. A vízbe csepegtetett illóolajok belélegezve tovább fokozzák a fürdő lazító, nyugtató hatását.

Vezessünk hálanaplót

Persze mindig jobb a barátokkal, rokonokkal megosztani az érzéseinket, de egy titkos könyvbe való írás ugyanolyan hasznos lehet. Írd le az érzéseidet, akkor is, ha látszólag butaságnak, felszínesnek vagy feleslegesnek tartanád. Egy csomó mindennek később lesz csak értelme. Adj hálát a dolgokért. Vesd papírra, minek örültél aznap vagy miért voltál szomorú. Miért vagy hálás az életnek és a sorsnak.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriana, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nem okoz hozzászokást vagy függőséget. Nappal nem álmosít, nincs hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik