Élő Élet-Stílus

II. Erzsébet halála után fia III. Károly néven lép trónra

Max Mumby / Indigo / Getty Images
Max Mumby / Indigo / Getty Images
96 éves korában meghalt II. Erzsébet. Közvetítésünk percről percre.

Karácsony Gergely: II. Erzsébet maga volt a velünk élő történelem

A politikus reagált II. Erzsébet halálhírére. Mint ahogy Facebook-posztjában fogalmaz:

II. Erzsébet maga volt a velünk élő történelem. Tartalommal, lélekkel, tartással töltötte meg a monarchia elavultnak tűnő intézményét. Uralkodása szolgálat volt, Nagy-Britannia és a Brit Nemzetközösség szolgálata. Életének közel száz, uralkodásának hetven éve alatt mindig értette a kort, amelyben élt, megtalálta a hangot megannyi generációval. Churchilltől a frissen beiktatott Liz Trussig tizenöt kormányfővel dolgozott együtt, a nép akaratát mindig tiszteletben tartva. Egy apró asszonyt, egy nagyformátumú államfőt veszített Nagy-Britannia és a világ, osztozom a gyászolók fájdalmában. Isten nyugosztalja, Felség!

– írja Karácsony.

Közel öt órája nincs friss hír a királynő állapotáról

Az ITV tudósítója, Chris Ship felhívta a figyelmet, a Buckingham-palota sajtósai közel öt órával ezelőtt adtak hírt utoljára II. Erzsébet állapotáról.

Korábban is nyilatkoztak arról, ha a királynő egészsége veszélyben volt (gondoljunk a koronavírus-fertőzésére), de ilyen komoly hangvételű nyilatkozatot nem tettek még. A család mozgolódása pedig arra enged következtetni: a helyzet valóban súlyos lehet.

Joe Biden és Jill Biden minden jót kívánnak a királynőnek

A Fehér Ház szóvivője is reagált a II. Erzsébet királynő egészségi állapotáról szóló aggasztó hírekre. Joe Biden és a first lady, Jill Biden minden jót kívánnak a királynőnek.

Az elnök és a first lady gondolatban a királynővel és az ő családjával vannak

– adta át az üzenetet a sajtónak John Kirby.

Steve Parsons – WPA Pool / Getty Images 2021-ben találkoztak a Windsor-kastélyban.

András hercegék megérkeztek a kastélyhoz

Az aberdeeni reptéren történő landolást követően a királynő két fia, András herceg és Eduárd wessexi gróf autóba pattantak, amit Vilmos herceg vezetett, hogy elinduljanak a Balmorali kastélyhoz. Néhány perccel 18:00 után érkeztek meg a birtok kapujához.

Andrew Milligan / PA Images / Getty Images

Justin Trudeau a legjobbakat kívánja a királynőnek

Több politikus kifejezte már aggodalmát II. Erzsébet királynőért, hasonlóképp tett Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is:

Jómagam és minden kanadai polgár gondolatai jelenleg II. Erzsébet királynő körül forognak. Jobbulást kívánunk neki, a legjobbakat kívánjuk a brit királyi családnak is!

Meghan Markle nem utazik el a Balmorali kastélyba

„Sussex hercegnéje nem utazik Balmoralba Sussex hercegével, Harry egyedül teszi meg az utat” – írja a Guardian a brit PA Media hírügynökség információira hivatkozva. Korábban arról szóltak a hírek, mindketten meglátogatják a királynőt.

A lap közben azt írja, Londonban marad Markle, de nem vesz részt azon a díjátadón, amelyre hivatalos volt korábban. A PA szerint Markle egy későbbi időpontban csatlakozhat Harry herceghez.

Harry herceg szóvivője megerősítette az információt: a herceg valóban egyedül indult a kastélyhoz.

Szakad az eső Balmoralban, de az esernyős tömeg csak gyűlik

A BBC arról ír, szakadó eső ütötte fel fejét a Balmorali kastély körül, de ez nem tántorítja el az embereket, akik a kastély köré gyűltek a királynő miatt. Többen fák alá húzódtak, a tévétársaságok dolgozói is komoly számban képviseltetik magukat.

Leon Neal / Getty Images
Andrew Milligan / PA Images / Getty Images

Ki a királynő orvosa?

Ahogyan azt a Telegraph írja, a királynő egészségéért Sir Huw Thomas professzor felel 2014 óta. Tavaly ütötték lovaggá, anno ott volt Katalin hercegné második szülésénél, mikor világra hozta Sarolta hercegnőt, ahogy később Lajos herceg születésénél is segédkezett.

Eduárd wessexi gróf, András herceg és Vilmos herceg úton vannak Balmoralba

A Telegraph azt írja, leszállt az aberdeeni reptéren egy magángép, melyen II. Erzsébet királynő két fia (András herceg és Eduárd wessexi gróf), valamint unokája, Vilmos herceg utaztak. Innen fognak a Balmorali kastélyba autózni az uralkodóhoz.

Károly herceg tavaly még humorral kezelte a II. Erzsébet egészségét firtató kérdéseket

A királynő jól van, köszöni szépen. Ha egyszer eléred a kilencvenöt évet, már semmi nem olyan könnyű. Már elég rossz minden a hetvenharmadikat taposva is!

válaszolta tavaly novemberben a Sky News kérdéseire, mikor arról faggatták a herceget, milyen a királynő egészségi állapota.

Kapcsolódó
Károly herceget Erzsébet királynő egészségi állapotáról kérdezték
Az uralkodó sokadjára nem jelent meg nyilvános eseményen.

Tavaly októberben ütötték fel fejüket az első egészségügyi aggodalmak a királynő körül

2021 októberében jelent meg először sétabottal egy nyilvános eseményen II. Erzsébet királynő. Erre akkor nagyon felkapta fejét a sajtó, ugyanis 17 éve nem volt példa ilyesmire. Legutóbb 2003-ban volt ilyen eszköz a kezében.

Egy éve a westminsteri apátságban járt egy hivatalos eseményen, ahol a brit királyi légierőnek adott tiszteletbeli szentmisére érkezett meg. Ami meglepett mindenkit, hogy a királynőnél sétabot volt. Azóta is gyakran ennek segítségével jelent meg nyilvános eseményeken, a sajtóban megjelent hírek szerint mozgásszervi problémák gyötrik a 96 éves uralkodót.

Kapcsolódó
Erzsébet királynő bottal ment egy eseményre, 17 éve nem volt erre példa
Nem tudni, miért volt szüksége az eszközre. 

David Cameron aggódva figyeli a helyzetet

David Cameron volt brit miniszterelnök aggódva figyeli az eseményeket. Mint nyilatkozta:

Mélyen aggasztanak a Buckingham-palotából érkező hírek.

A politikus továbbá hozzátette Twitter-oldalán: minden jókívánságát küldi a királynőnek, ekképp családjának is.

A Balmorali kastély a királynő kedvenc helye

A Guardian eközben arról ír, hogy a Balmorali kastély a királynő kedvenc nyári rezidenciája. Minden nyáron ide utazik, azt mondják, itt a legboldogabb. Augusztustól októberig tartózkodik itt.

A kastély 1852 óta a család tulajdonában áll, még Viktória királynőnek vásárolta meg Albert herceg.

Liz Truss is itt találkozott II. Erzsébettel, mielőtt megkezdte volna a kormányalakítást.

Kapcsolódó
II. Erzsébet felkérte a kormányalakításra Liz Trusst
Mától hivatalosan is ő az Egyesült Királyság miniszterelnöke.

A helyzet súlyos lehet: II. Erzsébet királynő mind a négy gyereke vele van Balmoralban

Az ITV tudósítója azt írja, a királynő mind a négy gyereke a Balmorali kastélyban tartózkodik jelenleg, Vilmos herceggel együtt. Ez alapján II. Erzsébet állapota valóban aggodalomra adhat okot.

Harry herceg és Meghan Markle is utaznak a királynőhöz

A pár egy jótékonysági eseményen vett volna részt ma este, de helyette a Balmorali kastélyba utaznak a királynőt meglátogatni, írja a brit ITV egyik tudósítója.

Olvasói sztorik