Élet-Stílus

Huawei MateBook X Pro: kicsi, elegáns és a teljesítményére sem lehet panasz

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Napjainkban szinte már elképzelhetetlen az életünk (és a munkánk) egy hordozható számítógép nélkül. Ha már így van, miért ne választanánk magunknak egy kicsi, elegáns, de mégis megfelelő teljesítménnyel rendelkező megoldást? A Huawei MateBook X Pro pontosan ilyen laptop.

Egy igazán jó laptop ismérve, hogy nem foglal sok helyet, a kialakítása egyszerre kellemes a szemnek és érintésre a kéznek, nem mellesleg pedig olyan hardverrel rendelkezik, ami kielégít minden igényt, legyen szó otthoni vagy munkahelyi feladatokról. Ezeknek a feltételeknek csak kevés hordozható gép felel meg, ugyanakkor a Huawei idén nyáron bejelentett, prémium kategóriás MateBook X Pro modellje könnyedén teljesíti az összes említett kritériumot.

Huawei MateBook X Pro

Kezdjük rögtön a méretekkel, hiszen a MateBook X Pro tényleg úgy lett kialakítva, hogy akár egy kisebb táskába is gond nélkül beférjen. A gép 310 mm széles, a mélysége 221 mm, a legvastagabb pontján pedig 15,6 mm-t mértünk. Emellé a súlya is meglehetősen csekély, mindössze 1,26 kg, így elpakolva tényleg alig érezni, hogy velünk van. A kompakt méret mellé ráadásul visszafogottan elegáns kialakítás társul. A könnyű, de mégis erős magnéziumötvözetekből készült gépház nemcsak jól néz ki, de a gyártó különleges megoldásának hála tapintásra puha érzetet kelt, egyszerűen jó hozzáérni a burkolathoz, és a csillogó konkurensekkel ellentétben itt amiatt sem kell aggódni, hogy az ujjlenyomataink belerondítanának a csodás összképbe.

Farkas Norbert / 24.hu

A MateBook X Pro mérete hiába kompakt, a képernyő terén mégsem kell kompromisszumokat kötnünk, hiszen egy 14,2 hüvelykes, 3,1K felbontásra képes, érintésérzékeny kijelző várja a felhasználókat, méghozzá P3 és sRGB kettős színtartomány támogatással, így a képminőségre egyáltalán nem lehet panasz. És ez még nem minden, hiszen a Huawei gépe az első olyan laptop, ami megkapta a TÜV Rheinland Eye Comfort 3.0 tanúsítványt, tehát a képernyő amennyire csak lehet, kíméli a szemet, a mágnesesen vezérelt nanooptikai AR réteg pedig 60 százalékkal képes csökkenti a fényvisszaverődést, így még a szabadban sem kell bosszankodnunk amiatt, hogy a különböző csillanó fények miatt nem látjuk rendesen a kijelzőn megjelenő tartalmakat.

Farkas Norbert / 24.hu

Fontos továbbá, hogy a képernyő-test arány 92,5 százalékos, tehát a kávák elképesztően vékonyak, viszont egy HD felbontású kamera ennek ellenére is elfért a kijelző felett. Ezt az egységet ráadásul ellátták hasznos AI kamera funkciókkal, amelyek lehetővé teszik a szabad háttérválasztást, a szépségjavítást, és beállítható a Követő kamera és a Szemkontaktus opció is – csupa olyan lehetőség, ami jól jön napjaink online értekezletekkel zsúfolt világában.

A gép ugyanakkor nemcsak ezen a fronton remekel, hiszen összesen hat hangszóró és négy beépített mikrofon gondoskodik arról, hogy ne maradjunk le semmiről, illetve minket is mindenki rendesen, mindenféle kellemetlen háttérzaj nélkül halljon a képernyőn át tartott meetingek közben.

Farkas Norbert / 24.hu

A billentyűzet gombjai kellemes érintésűek, 1,5 mm-es utat járnak be, és itthon természetesen nem maradunk magyar gombkiosztás nélkül. Az sem elhanyagolható továbbá, hogy a MateBook X Pro az átlagnál jóval nagyobb érintőpaddal rendelkezik, ami jóval kényelmesebbé teszi a munkavégzést. A Huawei Free Touch nagy előnye továbbá, hogy a megszokott gesztusok mellett nyolc egyedi megoldással is rendelkezik, amikkel többek között könnyedén készíthető képernyőkép, állítható a fény- vagy épp a hangerő, sőt, egy előadás közben akár a prezentációink is a megszokottnál egyszerűbben kezelhetők.

Vele van az erő

A MateBook X Pro kompakt és praktikus gép, és emellé a teljesítményére sem lehet panasz. A burkolat alatt az Intel egyik legújabb, tizenkettedik generációs processzora, egy i7-1260P dolgozik, méghozzá 16 GB memória és 1 TB háttértár (SSD) társaságában. Ez a konfiguráció egyrészt rengeteg feladat zökkenőmentes ellátására alkalmas, másrészt időtálló, évekig nem kell aggódnia amiatt, hogy a gépünk túl lassú lenne a zavartalan munkavégzéshez.

Farkas Norbert / 24.hu

Erről gondoskodik a Teljesítmény mód is, amit bekapcsolva az eszköz akár 30 wattos termikus tervezési teljesítményt is elérhet, ráadásul ilyenkor a túlmelegedés miatt sem kell aggódni, hiszen a Huawei Shark Fin hűtőrendszer könnyedén megbirkózik az extra teljesítmény nyomán keletkező hővel. Teszi mindezt csendben, így a felpörgő ventilárok zaja miatt sem fog fájni a fejünk.

A megfelelő konfiguráció mellé Windows 11 operációs rendszer jár, és itt érdemes megjegyezni, hogy a MateBook X Pro kompatibilis a Windows Hello ujjlenyomatos és arcfelismeréses bejelentkezésével is. A szoftveres extrák ráadásul ezzel még nem érnek véget, hiszen a Super Device funkciónak (és a touchpadbe szerelt NFC chipnek) hála ez a laptop pillanatok alatt csatlakoztatható Huawei telefonokhoz, valamint táblagépekhez és monitorokhoz is.

Galéria
Farkas Norbert / 24.hu

Szót érdemel még a 60 wattos akkumulátor, ami a 90 wattos gyorstöltésnek hála mindössze fél óra alatt 60 százalékra tölthető, és nem szabad elfeledni azt sem, hogy a Bluetooth 5.2 és Wi-Fi6E kapcsolatnak hála a laptop minden körülmények között a legjobb és legbiztonságosabb vezeték nélküli kapcsolatot nyújtja. Legyünk akár otthon, akár a munkahelyünkön, vagy bárhol a világon.

Huawei MateBook X Pro: kicsi, elegáns és a teljesítményére sem lehet panasz 5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik