Élet-Stílus

Folyamatos megfigyelés alatt tartják R. Kelly-t, mert fennáll az esélye, hogy öngyilkosságot kísérel meg a börtönben

Antonio PEREZ / POOL / AFP
Antonio PEREZ / POOL / AFP
Múlt héten ítélték 30 éves börtönbüntetésre szexuális bűntettekért.

R. Kelly évek óta előzetes letartóztatásban volt, amiért hosszú évekig akaratuk ellenére tartott fogva fiatal lányokat, akiket rabszolgasorsba taszított és szexuálisan bántalmazott. A múlt héten  30 év börtönbüntetésre ítélték, melyet egy szövetségi büntetésvégrehajtási intézményben kell letöltenie.

Kapcsolódó
30 évet kapott szexuális bűntettekért R. Kelly
Az amerikai énekesnek hátborzongató rendszere volt behálózott rajongói kihasználására.

A börtönhatóság az ítélethirdetés után 24 órás felügyelet alá helyezte az énekest, miután a pszichiátriai vizsgálat megállapította, hogy klinikailag fennáll annak a veszélye, hogy kárt okoz magában, esetleg önkezével vet véget az életének. A bírósági dokumentumokból kiderül, hogy a pszichológusok mérlegelik a vádlottak lelkiállapotát, kilátástalanságának fokát és büntetésük hosszát.

Kelly pénteken beperelte a brooklyni börtönt, ahol több mint egy éve tartják fogva, mondván, hogy nem szükséges külön felügyelet alatt tartani. Indoklásában szerepel, hogy a börtön személyzete büntetésként alkalmazza a megfigyelést a magas rangú vádlottak esetében. Azt állítja, ő kifejezetten azt mondta a pszichológusoknak, hogy nincsenek öngyilkos gondolatai, ennek ellenére helyezték megfigyelés alá és zárták el kegyetlen módon.

Beadványában szerepel továbbá: az öngyilkosság veszélye miatt megfigyelés alatt álló raboknak gyakran papírból készült ruhát kell hordaniuk, és egyes esetekben evőeszközt sem kapnak, így kézzel kell enniük. Kelly ügyvédei szerint a kemény körülmények helyrehozhatatlan károkat okoztak az énekesnek, aki mentálisan fel volt készülve az ítéletre, és egyáltalán nem mutatta a szorongás jelét.

A börtön és a jogászok ezzel szemben állítják: példátlan lenne, ha a börtön saját önelemzése alapján felmentené Kelly-t a felügyelet alól, ahová saját biztonsága érdekében helyezték.

Ugyanebben a börtönben őrzik átmenetileg Ghislaine Maxwellt is, Jeffrey Epstein kerítőnőjét, akit ugyancsak a múlt héten ítéltek el 20 évre. Maxwellt szintén állandó felügyelet alá helyezték az öngyilkosság kockázata miatt.

Kapcsolódó

R. Kelly augusztusban Chicagóban is bíróság elé áll, ahol gyermekpornográfia készítésével vádolják, illetve azzal, hogy kiskorúakat kényszerített szexuális aktusokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik