Élet-Stílus

30 évet kapott szexuális bűntettekért R. Kelly

Jose M. Osorio / Chicago Tribune / Tribune News Service via Getty Images
Jose M. Osorio / Chicago Tribune / Tribune News Service via Getty Images
Az amerikai énekesnek hátborzongató rendszere volt behálózott rajongói kihasználására.

A Robert Sylvester Kelly néven született 55 éves chicagói énekes évek óta éve előzetes letartóztatásban volt, mivel letartóztatása előtt évtizedekig működtetett egy olyan rendszert, melyben státuszával visszaélve fogva tartotta a behálózott rajongóit, és feltörekvő énekeseket is. Szexuális aktusaikat pedig nem egy esetben videóra vette.

A BBC azt írja, hogy szerdán meg is született az ítélet a szexuális visszaélésekkel vádolt sztár ügyében, akit 30 éve börtönbüntetésre ítéltek, melyet egy szövetségi büntetésvégrehajtási intézményben kell letöltenie.

A Grammy-díjas énekest még szeptemberben találta bűnösnek egy New York-i esküdtszék zsarolás és emberkereskedelem miatt.

Az énekes áldozatai a szerdai ítélethirdetés előtt azt mondták, hogy megalázta és lealacsonyította őket.

Egyik Angela néven bemutatott áldozata egyenesen azt állította, hogy a sztár minden egyes behálózott áldozattal gonoszabbá és gonoszabbá vált. Kelly egyébként a szembesítés után nem akart nyilatkozatot tenni.

Ann Donnelly bírónő szerint az énekes fegyverként használta a szexet, kimondhatatlan dolgokra kényszerítette áldozatait, és gyógyíthatatlan betegségekkel terhelte őket.

Arra tanította őket, hogy a szerelem rabszolgaság és erőszak

– mondta.

A bíróság meghallgatta, hogy R. Kelly – aki olyan slágerekből ismert, mint az eredeti Space Jam betétdala, az I Believe I Can Fly, vagy az Igntion (Remix) – két évtizeden keresztül hogyan használta fel hírességét és befolyását arra, hogy nőket és gyerekeket csábítson el, és szexuális visszaéléseket kövessen el rajtuk.

Az esküdtek a hathetes brooklyni tárgyaláson meghallgatták, hogyan csempészett nőket az Egyesült Államok különböző államai között, menedzserek, biztonsági őrök és a környezetének más tagjai segítségével.

A bíróság azt is meghallgatta, hogy Kelly 1994-ben, hét évvel az énekesnő repülőgép-szerencsétlenségben bekövetkezett halála előtt, 15 éves korában illegálisan szerzett papírokat, hogy feleségül vehesse a kor egyik feltörekvő énekesnőjét, Aaliyah-t.

Az akkor kiszivárgott igazoláson az énekesnő, polgári nevén Aaliyah Dana Haughton életkora 18 év volt. A házasságot hónapokkal később érvénytelenítették.

A szövetségi ügyészek azt javasolták, hogy Kellyt több mint 25 év börtönbüntetésre ítéljék, tekintettel bűncselekményeinek súlyosságára és „a közvélemény védelmének szükségességére a további bűncselekményektől”.

Ügyvédjei viszont az ellene felhozott vádak esetén minimum kiszabható 10 évet vagy annál is rövidebb büntetést szeretett volna elérni. Az énekest azzal védték, hogy egy olyan szegény családban nőtt fel, ahol mindennapos volt a családon belüli erőszak, illetve azzal, hogy már fiatal korától kezdve ő maga is szexuális zaklatás áldozata volt.

Kelly azóta van előzetes letartóztatásban, hogy 2019 júliusában a New York-i és chicagói szövetségi ügyészek vádat emeltek ellene. A rácsok mögött töltött három éve eseménydúsan telt, többi között 2020-ban megverte egy rabtársa, az év elején pedig a koronavírussal is megküzdött.

Robert Kellyre augusztusban újabb tárgyalás vár Chicagóban, ahol gyermekekkel kapcsolatos szexuális képek és akadályoztatás vádjával ítélehetik el. Emellett Illinois és Minnesota bíróságain is szexuális visszaéléssel kapcsolatos vádakkal kell szembenéznie.

A népszerűségével visszaélő énekesről, aki részben a piszkos ügyeit bemutató Netflix-dokusorozat miatt került bajba, itt írtunk bővebben.

R. Kelly évtizedek óta hálóz be fiatal lányokat, most belebukhat
Több mint tíz évvel ezelőtt gyerekpornográfiával vádolták, a '90-es években egy kiskorú énekesnőt vett el, de mindent megúszott. A vád szerint újabban háremet épített ki az R&B-előadó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik