Élet-Stílus

A férfiaknak is lehet vashiányuk: 2 történet tabuk nélkül (x)

Phytotec
Phytotec
A nők eleve hajlamosabbak a vashiányra, ám a nyomelem hiánya az erősebb nemet is érintheti. Két férfi meséli el, milyen tünetek alapján vették észre a hiánybetegséget.

A vashiány jelei

A vashiány tünetei nem specifikusak, azok más kórképekkel együtt is előfordulhatnak. A legáltalánosabb tünetek egyike a tartós fáradtság, ami pihenés hatására sem szűnik meg. Emellé társulhat a kimerültség érzése, a fizikai gyengeség, az ingerlékenység és a koncentrációs nehézség. Ha vashiányunk van, kevesebb oxigén jut a sejtjeinkbe, ezért mozgás közben hamarabb kifulladunk, és csökken az állóképességünk is. A körmeink barázdálttá válhatnak, töredezhetnek, és fokozott hajhullást tapasztalhatunk. Az agyunkba is kevesebb oxigén jut el, ami miatt tartós fejfájás alakulhat ki.

Nem a pörgés miatt volt fáradt a menedzser

Miklós valamiért azt gondolta, hogy a vashiány főleg nőket érintő hiánybetegség. Éppen ezért még akkor sem jutott eszébe, hogy esetleg vashiánya lehet, amikor folyton fáradtnak és kimerültnek érezte magát.

„Rengeteget dolgozom, a munkahelyemen állandó a pörgés, ráadásul perfekcionista típus vagyok, vagyis mindent tökéletesen akarok csinálni, ezért az átlagnál sokkal több időt töltök a munkával. Az utóbbi időben azonban mintha lelassultam volna, sokkal rosszabbul tudtam koncentrálni, és emellett folyton fáradtnak éreztem magam. A fejem is gyakran fájt, de nem foglalkoztam vele, átmeneti megoldásként bevettem 1-2 fájdalomcsillapítót. Azt gondoltam, hogy a váltakozó frontok és a túl sok stressz okozza a problémámat. Egy üzemorvosi vizsgálaton azonban kiderült, hogy vashiányom van. A nyomelem hiánya miatt csökkent a szervezetem energiaszintje, ezért voltam folyton fáradt” – meséli történetét a menedzserként dolgozó Miklós.

„Alig tudtam emelgetni a nehéz súlyokat”

„Fiatalon évekig versenyszerűen kajakoztam, és megszoktam, hogy a sok sportnak köszönhetően energikus voltam, ráadásul az alakommal sem voltak problémák. Évekig dagadtak az izmok a karomon, és a hasam is kockás volt. Ám ahogy elkezdtem dolgozni, egyre kevesebb időm maradt a mozgásra” – mondja a 28 éves Andris. „Területi képviselőként évek óta az autóban töltöm a napjaimat. Szinte folyamatosan ülök, estére pedig annyira kifáradok, hogy a sportra már gondolni sem bírok. Pár hónappal ezelőtt elegem lett a pluszkilókból, az egyre növekvő pocakomból és a laposodó izmaimból. Elhatároztam, hogy minden este súlyzós edzésre fogok járni, és egy szigorú diétát is elkezdtem. Jól is esett a mozgás, ám idővel egyre fáradékonyabbá váltam. A személyi edzőm figyelmeztetett, hogy a fizikai megterhelés és a fogyókúra mellett vasat is kéne szednem. Ugyanis az intenzív sport több vasat igényel, hiszen a nagyobb izommunka fokozza a vérkeringést és emeli a pulzusszámot, emiatt nő a vörösvérsejtszám, és vele az oxigént szállító hemoglobin termelése is, ami fokozott vasszükségletet idéz elő. Az ő tanácsára elkezdtem vastablettát szedni, és idővel újra energikus lettem.”

Biztonságos vaspótló a Maltofer rágótabletta

Ha hatékonyan szeretnénk pótolni a vasat, fontos, hogy gyógyszerminőségű, jól hasznosuló készítményt válasszunk. A magas vastartalmú Maltofer rágótablettából csak annyi vas szívódik fel, amennyire a szervezetünknek aktuálisan szüksége van, ezért biztonságos. Kényelmes, hiszen étkezés közben és más gyógyszerekkel együtt is be lehet venni, és más vaspótló gyógyszerekhez képest kevésbé okoz székrekedést. Kellemes csokoládéíze van, nem kell orvossal felíratni, recept nélkül kapható bármelyik patikában.

Phytotec

Vény nélkül kapható, vas(III)-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik