Élet-Stílus

Nem vagyok meleg címmel vezet vetélkedőt egy homofób parlamenti képviselő az orosz tévében

A valóságshow-ban versenyző nyolc férfinek az a feladata, hogy kitalálják, ki közülük a meleg – amiben házigazdaként az orosz „melegpropaganda elleni törvény” egyik megalkotója, Vitalij Milonov, egy Putyin pártjában politizáló parlamenti képviselő siet a segítségükre.

Egy prominens homofób orosz politikus lett a műsorvezetője a Nem vagyok meleg című új orosz valóságshow-nak, amelyben összeeresztenek egy csapat férfit, akiknek azt kell eldönteniük, melyik versenyzőtársuk meleg titokban – írja a Vice.

A műsor 8 férfit követ, akik együtt költöztek be egy vidéki házba, ahol minden epizód végén megszavazzák, melyik versenyzőtársukat tartják melegnek. Ha eltalálják, hogy ki vonzódik valójában a saját neméhez, akkor 2 millió rubelen, azaz nagyjából 11 millió forinton osztozhatnak a versenyzők, de ha a meleg játékos végig észrevétlen marad, a nyeremény egésze őt illeti meg.

A realityben – melynek főcímét a lenti Twitter-bejegyzésben lehet megtekinteni – a versenyzőknek nők és férfiak is öltáncolnak, és van egy olyan feladat is, amikor egy falba vájt lyukon kell átnyúlniuk, hogy a tapintásuk alapján eldöntsék: egy nő vagy egy férfi van-e a fal túlsó oldalán.

A műsort egyébként a „melegpropaganda” elleni harc egyik orosz szószólója, Vitalij Milonov vezeti – aki Vlagyimir Putyin Egységes Oroszország pártjának a szentpétervári képviselője az orosz törvényhozásban, az Állami Dumában –, ami testhezálló feladatnak tűnik számára, hiszen ő a 2013-ban elfogadott „melegpropaganda elleni törvény” egyik megalkotója is.

Ez az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint diszkriminatív törvény – mely a magyarországi gyermekvédelminek nevezett melegellenes jogszabály előképe is – Oroszországban megtiltja a homoszexualitás népszerűsítését a kiskorúak körében.

Milonov még orosz szemmel is kifejezetten radikálisnak számít, hiszen az orosz Emberi Jogi Tanács tavaly még megrovásban is részesítette, miután felvetette, hogy a melegeket sterilizálni kellene.

Iliya Pitalev / Sputnik / Sputnik via AFP Vitalij Milonov 2018 januárjában.

Bár az azonos neműek közötti kapcsolatokat 1993-ban dekriminalizálták Oroszországban, az orosz hatóságok többször megtagadták a Pride-felvonulások engedélyezését, és letartóztattak LMBTQ-aktivistákat, valamint eltűrik a melegek elleni szélsőséges erőszakot, különösen Csecsenföldön.

A Levada Központ felmérése szerint az oroszok közül majdnem minden ötödik ember úgy véli, hogy a meleg férfiakat és leszbikusokat ki kellene iktatni a társadalomból – eleveníti fel a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik