Élet-Stílus

Parancsra nem lehet leküzdeni a stresszt, de azért mutatunk pár hasznos praktikát

Getty Images
Getty Images
Manapság a stresszt okozó élethelyzetek ritkán jelentenek közvetlen veszélyt, szervezetünk mégis gyakran úgy reagál, mintha legalábbis az életünk forogna kockán. Ez pedig nagyon megterhelő.

A szorongás és a stressz egészségre káros hatásait szinte lehetetlen megbecsülni, hiszen minden embernél másképp, eltérő intenzitással jelentkeznek a tünetek. Aki viszont azt mondja, hogy a XXI. században még nem találkozott egyikkel sem, biztosan hazudik. Pedig ez nem valamifajta gyengeség jele, hanem egy kórtünet, amit komolyan kell venni. A tünetek tartós fennállása esetén ugyanis a szervezet nem jut elegendő mennyiségű és minőségű pihenéshez, ami hosszú távon komoly problémákat, további betegségeket okozhat. A világon az egyik legnehezebb, gyakorlatilag megvalósíthatatlan feladat, hogy az ember parancsszóra abbahagyja a szorongást. Ezért mi sem ezt javasoljuk, hoztunk viszont pár tippet, amelyek hosszútávon jó hatással lehetnek a mentális egészségünkre.

Az első és legfontosabb, amit tehetünk, ha minimalizáljuk a stresszforrásokat. Emlékezhetünk, a koronavírus-járvány berobbanása idején a legelterjedtebb tanácsok egyike volt, hogy csökkentsük a hírfogyasztást, ne hergeljük bele magunkat olyan témába, ami csak feszültséget szül bennünk. Ez egyes szakmákban és helyzetekben persze kivitelezhetetlen, de ha megvan rá a lehetőség, tényleg a legjobb, amit tehetünk, hogy egy kicsit lecsatlakozunk a bajok egyik fő forrásáról.

Hasznos lehet az is, ha a napi programunkba beiktatunk valamilyen testmozgást, sportot, már csak azért is, mert a combot és a karizmokat megdolgoztató tornagyakorlatok serkentik az örömhormon-termelést, amitől máris javulhat a hangulatunk. Jó hatású lehet például a kerékpározás vagy egy kellemes séta a friss levegőn.

A tudatos légzés is sokat segíthet. Ősi reflex ugyanis, hogy vészhelyzetben a szervezetünk átáll a felszínes légzésre. Az idegesség, fáradtság, feszültség egyik biztos jele, ha felszínesen, kapkodva vesszük a levegőt. A tudatos légzéssel, amely könnyen megtanulható, gyorsan és látványosan enyhíthetjük a modern életformából adódó stresszhelyzetek következményeit. Az egyenletes légzés automatikusan csökkenti a stresszhormonok szintjét a szervezetünkben, mérsékli a szívverést és normalizálja a vérnyomást.

Relaxáljunk. Relaxációnak nevezzük azokat az eljárásokat, amelyek a testi-lelki egyensúly kialakítását segítik elő, így az izomtónus szabályozását, áthangolását, ami feszültséget old, és nyugalmat teremt. Ide tartozik az autogén tréning, amely Schultz módszere alapján, hat különféle gyakorlatot tartalmaz: úgynevezett nehézségérzés-, melegérzés-, szív-, légzés-, napfonat- és homlokhűvösség-gyakorlatokat.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriana, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik