Élet-Stílus

„A vörösbor olyan volt, mintha vizet ittam volna” – ezt kell tudni Jada Pinkett Smith hajhullásáról és függőségeiről

Rich Fury / VF22 / Getty Images for Vanity Fair
Rich Fury / VF22 / Getty Images for Vanity Fair
Alopecia nevű autoimmun-betegségéréről már 2018-ban nyilvánosan beszélt, élete egyik legrémisztőbb tapasztalataként írta le, hogy csomókban hullik a haja. A múlt évben a lánya unszolására közösen kopaszra borotválták fejüket, azóta pedig sokszor ékszerekkel dobja fel feje tetejét. Jada Pinkett Smith betegségéről most azért kezdtek el többen beszélni, mert Will Smith kiosztott egy pofont az azzal viccelődő Chris Rocknak.

A vasárnap esti Oscar-gála legemlékezetesebb jelenete az volt, amikor Will Smith felsétált a színpadra, és adott egy pofont a feleségén gúnyolódó Chris Rocknak. A humorista azon poénkodott, hogy a színésznő kitűnő választás lenne a G.I. Jane 2 főszerepére. Ám Jada Pinkett Smith nem „divatból”, hanem a betegsége miatt nyírta kopaszra a fejét.

Chris Rock poénjával az 1997-ben bemutatott G.I. Jane főszereplőjére, Demi Moore-ra utalt, aki kopaszra tolt fejjel játszott a filmben. Pinkett Smith-nek viszont amiatt kellett megválni a hajától tavaly nyáron, mert az alopecia nevű autoimmun-betegséget diagnosztizálták nála, ami nagymértékű hajhullással jár. Először 2018-ban hozta szóba betegségét saját, Red Table Talk nevű műsorában:

Rettenetesen ijesztő volt. Egyik nap zuhanyzás közben arra lettem figyelmes, hogy csomónyi haj marad a kezemben. Rögtön az jutott az eszembe, hogy »te jó ég, most megkopaszodom?«. Számos különböző tesztet csináltattam, senki sem tudta megmondani, miért hullik a hajam. Az emberek szerint a stressz az oka, de kiderült, hogy alopeciám van. Ez  olyan pillanat volt az életemben, amikor remegtem a félelemtől.

Alberto E. Rodriguez / Getty Images for Critics Choice Association

Úgy fogalmazott, azért osztotta meg küzdelmét a nyilvánossággal is, mert szerette volna megelőzni a találgatásokat azzal kapcsolatban, miért mutatkozik turbánnal vagy kendővel a fején. 2021 nyarán egy Instagram-posztban osztotta meg a hírt, hogy lánya, Willow Smith miatt úgy döntött, teljesen leborotválja a fejét, a lány szintén megvált a hajától. A bejegyzésben leírta, azt érezte, itt az ideje elengednie a küzdelmet és a hajához való ragaszkodást, majd megemlítette, az ötvenes évei már arról szólnak, hogy megbarátkozik a kopaszsággal.

Az alopeciára jelenleg nincsen gyógymód. Az autoimmun-betegség jelentős mértékű, akár teljes hajveszteséggel jár, amit a túlzott vagy hirtelen stressz okozhat. Nem Will Smith felesége az egyetlen Hollywoodban, aki ebben a betegségben szenved, Viola Davis és Tyra Banks is hasonló cipőben járt – mindketten beszámoltak a betegségükről.

Oprah és Gwyneth Paltrow között félúton

Jada Pinkett Smith annak ellenére, hogy az IMDb szerint ötvenegy filmben szerepelt, nem alakításai, hanem magánélete és családi ügyeik kiteregetése miatt lett elsősorban ismert. Ha internetes műsorát, a Red Table Talkot egy spektrumon kéne elhelyeznünk, az nagyjából Gwyneth Paltrow jóni-tojásainak és Oprah sírásba torkolló mélyinterjúinak találkozása. A 2018-ban induló műsorban szinte állandó jelleggel szerepel Smith anyja és lánya is, mivel a koncepció alapján három generáció beszélget sokszor kényelmetlen, tabunak számító témákról. Az első részbe férje exfeleségét, Sheree Zampinót hívta el, akivel megbeszélték, hogy Jada Pinkett Smith miatt ment tönkre a házasságuk, mivel a még házas Will Smith-szel randizott. Elmesélte, hogy a kilencvenes években még nem értette, mit jelent a házasság, és hogy éppen befurakodik egybe, illetve azt sem, mivel jár egy válás.

Egy későbbi epizódban gyerekeivel, Willow és Jaden Smith-szel beszélt a szexről. A lánya elmondta neki, hogy ő akkor találkozott életében először a jelenséggel, amikor rányitott szüleire esemény közben. Fiával kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, hogy azon az estén, amikor Jaden elveszítette a szüzességét, ő megérezte azt. Egy másik adásban a szülői kvalitásai kerültek szóba, miután gyerekei szembesítették azzal, hogy kisebb korukban úgy érezték, a rivaldafénybe kényszerítik őket. Willow Smith zenei karrierje kilencévesen kezdődött a Whip My Hair című slágerrel, Jaden színész pályafutása pedig 11 évesen indult el, amikor leforgatta Jackie Chan oldalán a Karate kölyök című vígjátékot. Pinkett Smith a beszélgetés végén azt mondja, fontos, hogy szülőként az ember megbocsásson magának, mivel nagyon nehéz kihívás, hogy a gyereknevelésben ne jelenjenek meg valamilyen formában a generációs traumák, melyeket a szülők örökölnek a felmenőiktől.

Kevin Winter / Getty Images

A műsorból kiderült, hogy Jaden tizenöt évesen azt kérte szüleitől, vegyék le róla kezüket, engedjék, hogy elköltözzön, és a saját útját járja. Pinkett Smith ezzel kapcsolatban elmondta, ez volt élete egyik legszomorúbb beszélgetése, de megértette: a fiúnak arra van szüksége, hogy kitörjön abból a biztonságot jelentő buborékból, amiben egész addigi életében felnőtt.

Ugyanebben a műsorban mesélt arról is, hogy a vaginája annyira fiatalos, mintha egy tizenhat évesé lenne, majd ennek örömére ellátogatott az anyjával egy klinikára, hogy a nem sebészi úton történő vaginafiatalításról tájékozódjanak. A szex tematikájú epizódban azt is felelevenítette, hogy kilencéves volt, amikor nagyanyja megtanította neki, hogyan elégítse ki magát:

Azt akarta, hogy rájöjjek, az élvezetet én okozom magamnak. Nem szerette volna, hogy ha majd összejövök valakivel, akivel lefekszem, és azt gondoljam, hogy ezt csak ő tudja okozni nekem.

Arturo Holmes / FilmMagic / Getty Images Jada Pinkett, Willow, Will, Jaden és Trey Smith a Vanity Fair Oscar-gála partiján, 2022. március 27-én.

A családi szennyes kiborítva

Olyan sztárok is felbukkantak az adásokban, mint Rumer Willis és Demi Moore, akik a színésznő alkohol- és drogfüggőségéről beszélgettek, és Matthew McConaughey is mesélt életének nagyobb traumáiról. A sztárvendégek ellenére a Red Table Talk legizgalmasabb tartalmai általában a műsorvezetőhöz kapcsolódnak. Néha saját magát ülteti az asztalhoz, hogy vallomást tegyen. Ez történt 2020-ban, amikor férjével beszélgetett kamerák előtt a házasságukról és arról, hogy volt időszak, amikor viszonyt folytatott egy August Alsina nevű rapperrel. Házasságukkal kapcsolatban nemrég pedig azt is elárulták, hogy nem monogám kapcsolatban élnek, mert számukra az a komfortos, ha hagyják egymást élni és kalandozni.

Kapcsolódó
Tantrikus szextől a szexfüggőségig: sokkal többet tudunk Will Smith magánéletéről, mint amennyit szeretnénk
Több tízezren kérik az újságírókat, hogy ne készítsenek már több interjút a Smith családdal. Mutatunk pár hírt, ami okot adhat erre a felhívásra.

Ha az évek során egy valamit megtanultunk a Smith családról, az az, hogy nincs olyan téma, amit túlságosan intimnek tartanának ahhoz, hogy ne beszéljenek róla nyilvánosan. Feltehetőleg éppen amiatt, mert minél nyíltabbak lettek a közönség előtt, annál nagyobb lett az érdeklődés irántuk. Will Smith például a fia születésnapján árulta el, hogy Jaden Smith részben a tequilának köszönhetően fogant meg, mivel aznap este azt itták feleségével. 2021-ben a rajongók már azt kérték vagy inkább követelték Will és Jada Pinkett Smith-től, hogy ne osszanak meg minden egyes apró részletet a szexuális életükkel kapcsolatban, mert egyáltalán nem kíváncsiak rá.

Nyilván hasonló szellemben a nevelik gyerekeiket is, akiknek a valóságtól elrugaszkodott kijelentéseit nehéz elfelejteni. Jaden Smith egyszer azt mondta, hogy ő egynek érzi magát az óceánnal, de hisz az időutazásban is, mivel beszélgetett már a jövőbeli énjével. Willow Smith ezzel szemben inkább szexualitásáról beszélt nyíltan, mikor elmondta, hogy a többszerelműségben hisz.

Jesse D. Garrabrant / NBAE via Getty Images

Függőségeiről is nyíltan beszél

Jada Pinkett Smith 24 évesen jött össze későbbi férjével – a színész akkor már nagy névnek számított a Kaliforniába jöttem című sorozat miatt, melynek forgatásán ismerkedtek meg. Ha azonban nem a gyerekeiről vagy férjével való szexuális életéről beszél műsoraiban, akkor olyan témákat is feszeget, mint a függőségei, például elárulta, hogy sokáig szexfüggőségben szenvedett. Kifejtette, hogy korábban azt gondolta, a szex mindent megjavít, mindenre megoldást jelent, és ha éppen nem partnerrel volt együtt, akkor magát elégítette ki, amit szerinte szintén túlzásba vitt. Miután sikerült leküzdenie mindezt, később alkohol- és drogproblémái lettek.

A vörösbor számomra olyan volt, mintha csak vizet innék. Hozzászoktam, hogy erősen hat. Gimnáziumban is keményen ittam, és amikor elballagtam, lett egy saját kis koktélom, ami azt jelentette, hogy három dolgot kevertem: ecstasyt, alkohol és marihuánát. Mondhatom, egész jó kis bulit csaptam egyedül. Nem használtam olyan szereket, amikről azt gondoltam, hogy függőséget okoznak, de ezt a hármat mindig kevertem.

Akkor döntötte el, hogy végleg abbahagyja az ivást és a drogokat, amikor a Bölcsek kövére forgatásán elájult, miután rosszul lett az ecstasy miatt.

Ha visszagondolok az életemre, egy két lábon járó csoda vagyok, semmi kétség.

Mi az az alopecia?

Az IFL Science szerint a hajhullás normális dolog, ha átlag 50-100 hajszálról van szó. A férfiaknál az idősebb kor felé haladva a haj elvékonyodik, és több is hullik ki, mint a nők esetében. Alopeciáról akkor beszélünk, amikor a haj kerek foltokban hullik, a bőr viszont sértetlen, nem piros vagy repedezett – a súlyosabb formájában az összes haját elveszti a beteg. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet adatai szerint nagyjából négyezer embert érint ez a betegség, és 7-25 százalékuknál hullik ki az összes haj. A valódi oka egyelőre ismeretlen, de autoimmun betegségként tartják számon. Kezelés létezik rá, gyógymód viszont egyelőre még nem. Nagyjából a betegek tizede gyógyul fel a betegségből teljesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik