Élet-Stílus

Mutatjuk, miben mások az új generációs kapszulás kávégépek és mi a titka az igazi crema réteges, tökéletes kávénak (x)

Nespresso
Nespresso
Lerántjuk a leplet és eláruljuk, hogyan kell elkészíteni a kávét úgy, hogy a bögre tetején ott pompázzon a csodálatos crema réteg. Immár 31 féle egyedi kávékapszulából öt csészeméretben is elkészíthetjük a kedvenc feketénket.

Sokunk a reggeleket már el sem tudja képzelni kávé nélkül. A fekete csodanedű erőt ad az egész napos munkához és a feladatok ellátásához. Persze manapság a kávé egy kellemes baráti vagy üzleti beszélgetés elengedhetetlen kellékeként is szolgál.

Kávéstílusok teljes választéka

Van, aki  espressóval, van, aki cappuccinoval, van, aki lattéval és van, aki egy lágy gran lungoval kezdi a napot. Én mindegyiket szeretem és bevallom mióta beszereztem a Nespresso Vertuo kávégépet, igazi szeánsz lett számomra a kávézás. Ősszel például a Pumpkin Spice Cake kávékapszula került a polcokra, amelyet a sütőtökös pite receptje ihletett. Ez a szezonális finomság a szegfűszeg, a fahéj és a kardamom aromájával teljesen elvarázsolt, és rajtam kívül olyan gyorsan a közönség kedvence is lett, hogy mire kettőt pislogtam már el is fogyott, így kissé csalódottan vettem tudomásul, hogy egy évet várnom kell, hogy újra feltankoljak ezzel a mennyei kávéval. Persze így is a több mint 31 féle Nespresso kávékapszulából minden nap lehet más-más kávét  készíteni, így a hónap minden napjára jut egy külön ízvilág, ami egyedi ízintenzitással és aromavilággal kényeztet. Öt féle csészeméretben, az espresso-tól a Carafe-ig bármit készíthetünk, hogy a legtöbbet hozhassuk ki egy csésze kávéból, a kis csészéktől a nagy bögrékig, a melegtől a hideg recepteken át.

Nespresso

Miben mások az új generációs kapszulás gépek, mint a korábbiak?

A Nespresso 1986-ban hozta létre ikonikus Nespresso Original kapszulás rendszerét, mely igazi áttörést hozott az otthoni kávézás történetében. Több mint harminc év elteltével a márka újabb innovációval állt elő: a Vertuo minden eddiginél sokoldalúbb teljesítményre képes, és kiváló minőségű kávéélményt tesz lehetővé. De miben más ez a rendszer?

Az eddig megismert kapszulás rendszerek magas nyomás segítségével oldják ki a kávét. Ezzel szemben a Vertuo Next kapszulás kávégép egy újszerű kávéélményt kínál az új Centrifusion technológiának köszönhetően, amely most a legfrissebb innováció a kapszulás gépek piacán. A gép percenkénti akár négyezres fordulatszámon préseli át a vizet a kapszulán. A lézeres leolvasóval felszerelt kávégép felismeri a különböző kapszulák peremén található vonalkódot, és azonosítja a bennük található kávé típusát. Ezt követően minden paramétert (vízmennyiség, hőfok, kapszula forgatási sebesség, előáztatási idő) úgy állít be, hogy automatikusan a legjobb, kávémesterek által finomhangolt kávét készítse el, bármelyik kapszuláról legyen is szó.

Nespresso

Mi a Reverso?

Az új technológiának köszönhetően többféle kávéitallal kísérletezhetünk, és akár tejhab hozzáadása nélkül is krémes italt készíthetünk. Akik szeretik a vastag, barnás árnyalatokban pompázó, ízletes crema réteget a kávé tetején, azoknak most eláruljuk a titkot. Ha először a tejet töltjük a csészébe, majd csak ezután készítünk el a Vertuo-val egy Mug méretű (230 ml-es) kávét, igazán kellemes élményre számíthatunk. Az így készített Reverso kávérecept különlegessége ugyanis, hogy megmarad a kávé tetején a crema réteg, miközben a kávé keveredik a tejjel, a crema is „tejes” ízt kap, amitől a kávé is kivételesen selymessé válik.

Nespresso

 

Carafe / A megosztás öröme

Az új kapszulás technológia nagy újdonsága, hogy nem csak egyadagos megoldást nyújt. A Carafe méretnek köszönhetően egy gombnyomással több mint fél liter kávét is elkészíthetünk, így még változatosabb lehet a kávézás. Azokra az alkalmakra tökéletes, amikor egy csésze Nespresso kávénál többre van szükség, mert például az egész család kávézik vagy vendégek érkeznek. Kétféle ízvilággal kísérletezhetünk: az intenzívebb ízvilágú, perui és kolumbiai Arabica szemekből összeállított, füstös ízjegyeket viselő Carafe Pour-Over-Style Intense kávéval vagy a lágy és telt latin-amerikai Arabica kávékból készült könnyed, pirított gabonás, malátás Mild kávéval. Mindkét íz ideális választás, ha valaki kellemesen kortyolgatható kávét keres. Ezeket a kávékat úgy alkották meg, hogy a csepegtetett kávék élményét kínálják, ezért az italok hosszúak és könyedebbek, mint az eddig megszokott, klasszikus kapszulás kávék. Ha szeretnénk kicsit lágyítani az ízeket, bátran keverjünk hozzájuk egy kis tejet!

Nespresso

Limitált kiadás

Az új generációs kapszulás rendszerek esetében sem kell lemondanunk az izgalmas újdonságokról, sőt. Ahogy közeledik a karácsony, igazi ünnepi ínyencségeket is találhatunk a Nespresso kínálatában. A Forest Black kávé kolumbiai Arabica szemekből készült és csábítóan fűszeres és gabonás ízvilágot rejt, a Forest Fruit Flavour kávéban az erdei bogyós gyümölcsök zamatos aromái kiegészítik a latin-amerikai és afrikai Arabica keverék lágy, gabonás ízvilágát, míg a Forest Almond Flavour kávé ízében összetett mandulás aromákat fedezhetünk fel a latin-amerikai és afrikai Arabica szemekből készült blend klasszikus gabonás ízvilága mellett.

A limitált kiadású kollekció dizájnjának megalkotására a Nespresso Johanna Ortiz kolumbiai divattervezőt kérte fel, akinek innovatív alkotásai izgalmas harmóniába hozzák a természetet a fenntarthatósággal, miközben ünnepi hangulatot teremtenek.

Számomra a dizájn és a természet szorosan összetartoznak; ezért is éreztem annyira hozzám közelállónak ezt az együttműködést. A kolumbiai kávé különleges helyet foglal el a szívemben, és az éghajlatváltozás elleni küzdelem aktív támogatójaként örömmel fogadtam a felkérést, tudva, hogy a Nespresso a folyamatos erdőtelepítési tevékenysége mellett további 10 millió fa megóvását támogatja az amazonasi esőerdőkben. A kollekció minden egyes darabjában az erdő szépségét akartam megmutatni, ezért dús erdei lombkoronákat és sötét földszíneket jelenítettem meg. A közös munka csodálatos folyamat volt, amit nagyon élveztem.

— mondta Johanna Ortiz.

Környezeti hatás

A hulladék és a környezeti terhelés nem mindig csak onnan származik, ahonnan elsőre gondoljuk. A kávékat nem csak az elfogyasztás, hanem a termelés, a feldolgozás és a szállítás helyszínén is vizsgálni kell. Erre a célra a teljes környezeti életciklus-elemzés a legátfogóbb módszer. A Nespresso rendszer precíz mennyiségű őrölt kávét, vizet és energiát használ egy csésze kávé elkészítéséhez, ezáltal az adagolt kávé fogyasztásának – a jelenlegi újrahasznosítási arány mellett is – olyan környezeti hatása van, mint a kotyogós vagy filterkávénak, és jobb, mint a szemeskávéból örlős kávégéppel készült kávénak.

A környezeti életciklus-elemzés területén vezető, globális szakértő, a Quantis által, 17 európai ország átlagos helyzetét felmérő életciklus-elemzése során arra a következtetésre jutott, hogy a Nespresso Original rendszernek, a csepegtetős kávénak vagy filterkávénak és a kotyogós kávéfőzésnek hasonló környezeti lábnyoma van, ami 104 és 110 g CO2-eq között mozog egy csésze kávéra vetítve. A Nespresso rendszer karbonlábnyoma 23%-kal kisebb mint a szemeskávéval működő őrlős kávégépek karbonlábnyoma (141 g CO2-eq).

Nespresso

Az ebben az életciklus-elemzésben leírtak szerint az egy csésze Nespresso kávé környezeti hatását nagy részben a felhasználási szakasz teszi ki (41%), beleértve a kávé otthoni elkészítését és a csésze elmosását, ezt követi a zöldkávé ellátás – beleértve a termesztést és a szállítást (32%) . A csomagolás csak a harmadik helyen áll, mellyel 13%-ban járul hozzá a Nespresso rendszer üvegházhatású gázkibocsátásához. Tehát a Nespresso rendszer egy jó megoldást jelenthet más, környezeti szempontból nem felelősségteljes kávéfogyasztási megoldásokhoz viszonyítva.

Újrahasznosítás

A márka nemrég a világon elsőként bemutatta 80%-ban újrahasznosított alumíniumból készült kapszuláit, ami azért fontos, mert az újrahasznosított alumínium előállítása 95%-kal kevesebb energia felhasználását jelenti az új alumínium gyártásához képest, így ezeknek az új típusú kapszuláknak sokkal kisebb a környezeti hatása más kapszulákhoz viszonyítva.

A felhasználást követően a Nespresso az alumínium kapszulákat visszajuttatja a körforgásba: az összes visszagyűjtött Nespresso Original és Vertuo kapszulát újrahasznosítják, és mára a hazai fogyasztók 99%-a számára elérhető valamelyik kapszula-újrahasznosítási lehetőség. Az újrahasznosítás során az alumíniumot és a kávézaccot szétválasztják, ezek külön kerülnek újrahasznosításra. A használt kapszula alumínium része különböző tárgyak formájában, például akár svájci bicska, toll vagy bicikliváz részeként hasznosulhat újra. A kávézaccot pedig komposztálás során hasznosítják. Nemrég a Nespresso különleges szövetségre lépett a Pannonhalmi Főapátsággal: a Magyarországon visszagyűjtött használt kapszulákból származó zacc egy részéből kávézacc alapú termesztőközeget fejlesztettek, melyet a pannonhalmi levendulaföldek talajminőségének javítására használnak fel.

Ezen kívül a Vertuo kávégépek műanyag alkatrészeinek több mint 50%-a újrahasznosított műanyagból, papírcsomagolásuk 99,5%-ban újrahasznosított anyagokból készül, műanyagmentes és 100%-ban újrahasznosítható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik