Élet-Stílus

Nespresso Vertuo – a kávézás újraértelmezése otthon

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Megérkezett Magyarországra is a kapszulás kávégépek új generációs csodája, a Vertuo, mi pedig kipróbáltuk. Akik szeretik a vastag, barnás árnyalatokban pompázó, ízletes crema réteget a kávé tetején, azoknak az új gép maga lesz a mennyország.

Mi mással indulhatna egy tökéletes reggel, ha nem egy finom csésze kávéval? Van, aki az espressót, van, aki a lattét, és van, aki a latte machiatót szereti. Isszák cukor nélkül, cukorral, mézzel, édesítővel, tejjel vagy nélküle. A kávéfogyasztás kultusza mindennapi életünk részévé vált.

Kávékóstolás

A Nespressonak köszönhetően szerkesztőségünk az elsők között próbálhatta ki a kávégépet. Be kell vallanunk, hogy a működésünk egyik fő alapeleme a kávé, így mindnyájan lelkesen fedeztük fel az új ízeket.

Az idő számunkra szintén fontos, így jó hír, hogy mindössze egy egygombos készülékről van szó, amely percenkénti négyezres fordulatszámon préseli át a vizet a kapszulán. A lézeres leolvasóval felszerelt kávégép felismeri a különböző kapszulák peremén található vonalkódot, és azonosítja a bennük található kávé típusát. Ezt követően minden paramétert (vízmennyiség, hőfok, kapszula forgatási sebesség, előáztatási idő) úgy állít be, hogy automatikusan a legjobb, kávémesterek által finomhangolt kávét készítse el, bármelyik kapszuláról legyen is szó.

Mohos Márton / 24.hu A Vertuo kávégép 27 féle teljesen új típusú, más formájú és méretű kapszulával működik. Jól láthatóak a vonalkódok is a kapszulák peremén.

Kávé vagy sütemény?

Engem személy szerint a Hazelino Muffin vett le a lábamról. Olyan akár egy ízletes péksütemény: kekszes és mandulás ízjegyek egy kellemes mogyoróízzel kiegészülve. Már csak azért is külön öröm, mivel tejjel iszom a feketém reggelente, és ebben a Vertuo kávéban a tej még határozottabban kiemeli azokat a kekszes ízjegyeket, amitől az ember úgy érzi, mintha egy mogyorós süteménybe harapna. Nem is beszélve a gazdag cremarétegről a kávé tetején. Imádom a cremát, és a Vertuo innovatív Centrifusion™ technológiájának köszönhetően kivételes minőségű kávét készít rendkívül gazdag réteggel a tetején. Szóval pont nekem találták ki. Nem is kell ennél több a reggeli munkakezdéshez.

Persze mindenki megtalálja magának, amit szeret. Az espressotól a gran lungo-ig minden kávéstílus a rendelkezésére áll, így mindig olyan kávét élvezhet, amilyet éppen megkíván. A Vertuo kávégép 27 féle teljesen új típusú, más formájú és méretű kapszulával működik, amelyekkel négy különböző hosszúságú kávétípus készíthető. A közkedvelt ESPRESSO (40 ml) és DOUBLE ESPRESSO (80 ml) mellett a Vertuo amerikai stílusú hosszúkávék elkészítésére is képes, amivel a lehető legszélesebb választékú kávépalettát kínálja az otthoni kávéfőzők piacán. A rövidebb változatok mellett a GRAN LUNGO (150 ml) és a MUG (230 ml) kapszulák is különböző aromájú és intenzitású variánsokkal rendelkeznek, így mindenki megtalálhatja közülük az ízlésének leginkább megfelelőt.

Mohos Márton / 24.hu

Azoknak sem kell aggódniuk, akik továbbra is az Original kávégépek és kapszulák mellett maradnának, mivel a két rendszer párhuzamosan fog futni egymás mellett.

Az elmúlt években rohamos fejlődésnek indult a hazai kávékultúra, és a kézműves kávézók elterjedésével megnőtt a fogyasztói igény arra, hogy az otthoni készülékek is reprodukálni tudják azt a minőséget és ízélményt, amit kedvenc kávézójukban tapasztalnak. A Nespresso Vertuo a világ leghíresebb kávékultúráinak széles választékát kínálja, emellé pedig egy szakértő barista tudásával rendelkezik, aki pontosan tudja, hogy miben rejlik a különböző kávétípusok elkészítésének titka

– mondta Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete.

A Nespresso még 1986-ban hozta létre ikonikus Nespresso Original kapszulás rendszerét, mely igazi áttörést hozott az otthoni kávézás történetébe. Több mint harminc év elteltével a márka újabb innovációval állt elő: a Vertuo minden eddiginél sokoldalúbb teljesítményre képes, és kiváló minőségű kávéélményt tesz lehetővé az espressótól kezdve a hosszú kávékon át az egészen nagy csészeméretekig – mindezt az újhullámos, kézműves kávézók stílusában.

Galéria
Mohos Márton / 24.hu
A kávégép ötféle színben kapható (fehér, matt fekete, meggypiros, világosszürke, sötétszürke).

 

Újrahasznosítás

A kávé ereje az újrahasznosításban is megjelenik. Itt van például a kapszula. Amikor betesszük a kávégépbe, egy pillanatra talán belénk hasít a bűntudat, hogy a mindennapi kávézásunk ennyi hulladékkal jár. Csakhogy a vállalat által visszagyűjtött Nespresso Original és Vertuo kapszulák 100%-a újrahasznosíthatóak, és a hazai fogyasztók 99%-a számára elérhető valamelyik kapszula-újrahasznosítási lehetőség. A használt kapszula alumínium része különböző tárgyak formájában, például svájci bicskaként, tollként vagy biciklivázként hasznosulhat újra.

A Nespresso célja, hogy 2021 végére az összes Original kávét 80%-ban, illetve az összes Vertuo kávét 85%-ban újrahasznosított alumínium felhasználásával készült kapszulákba csomagolják.

Mindez része a márka nagyszabású vállalásának, amely szerint 2022-ben minden csésze Nespresso kávé karbonsemleges lesz. A Vertuo kávégépek műanyag alkatrészeinek több mint 50%-a újrahasznosított műanyagból, papírcsomagolásuk 99,5%-ban újrahasznosított anyagokból készül, műanyagmentes és 100%-ban újrahasznosítható. A Nespresso üzletek lámpái valamint a pult felülete is újrahasznosított anyagból készül. A zaccot biogáz gyártásához tudják felhasználni valamint egy része visszakerül a földbe, mivel nagy mennyiségben tartalmaz szerves anyagot és ásványi anyagokat, melyek révén talajjavító anyagként hasznosítható lehet.

Mohos Márton / 24.hu A kávézás újraértelmezése – otthon is.

A bolygónkról való gondoskodás közös felelősségünk. Nem kell mást tennie, mint hogy a használt kapszulákat az ingyen kapható használtkapszula-gyűjtőtasakba gyűjti és leadja a legközelebbi Nespresso boutique-ban, vagy odaadja a futárnak, mikor kiszállítással rendeli meg kapszuláit.

Olvasói sztorik