Élet-Stílus

A vécé öblítővizét használták tiszta víz helyett egy japán kórházban, közel 30 év után jöttek rá a hibára

Morsa Images / Getty Images (illusztráció)
Morsa Images / Getty Images (illusztráció)
Az Oszakai Egyetem klinikáját 1993-ban adták át, az építéskor pedig nem minden csövet kötöttek be megfelelő helyre.

Egy japán kórházban véletlenül csaknem 30 évig használták a vécé tartályába bekötött vizet öblítésen kívül sok minden másra is, mivel a csöveket az építéskor rossz helyre kötötték be. A megdöbbentő hibára az Oszakai Egyetem Szuitában található kórházában derült fény a múlt hónapban, amikor kiderült, hogy néhány csapvízcső a vécéhez volt csatlakoztatva.

A kórház október 20-án jelentette be, hogy az orvosi osztályon néhány csapvízcsövet rosszul kötöttek be – közölte a Daily Mail a helyi média beszámolói alapján.

A kórházi személyzet és a betegek a nem biztonságos vécévizet ivásra, kézmosásra és gargalizálásra használták anélkül, hogy tudták volna, honnan származik. Így feltételezhetően rengeteg műtét előtt mosakodhattak be vécévízzel az orvosok.

A hibát soha nem jelezte senki, csak akkor vették észre, amikor megkezdték a kórház új víztisztító telepének építését. A nem biztonságos vizet az új épület ellenőrzése során fedezték fel.

Az egyetem közölte, hogy eddig nem állapítottak meg egészségügyi kockázatot, de továbbra is vizsgálják az ügyet, és még a vízminőség átfogó ellenőrzését sem fejezték be. Valamint arról is biztosították a nyilvánosságot, hogy ellenőrizni fogják a csővezetékeket, és kijavítják az esetleges hibákat.

A beszámolók szerint a kórház legalább hetente egyszer ellenőrzi a víz színét, szagát és ízét, és a feljegyzések 2014-es kezdete óta egyszer sem jelentettek ezekkel kapcsolatos problémákat.

Az Oszakai Egyetem kutatója és a kórház alelnöke, Kazuhiko Nakatani egy sajtótájékoztatón a következő szavakkal kért bocsánatot:

Nagyon sajnálom, hogy a fejlett orvosi ellátást nyújtó egyetemi kórház aggodalmat okozott

– majd hozzátette, hogy a jövőben a víz tisztasága mellett a vízvezetékek csatlakozását is rendszeresen fogják ellenőrizni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik