Élet-Stílus

El Salvador kripovaluta-őrült elnöke 1,25 milliárd forintnyi bitcoint költene egy új állatklinikára

Sebastian Condrea / Getty Images (illusztráció)
Sebastian Condrea / Getty Images (illusztráció)
„A bitcoin jó a háziállítoknak” – tweetelte Nayib Bukele vasárnap.

Nayib Bukele, El Salvador elnöke a hétvégén közölte, hogy az országa a bitcoin-nyeresége egy részét egy új állatkórház finanszírozására fogja fordítani. Az elnök vasárnap tweetelt egy videót annak az állatkórháznak a makettjéről, amelyet az országa által szeptember végén vásárolt 700 bitcoinból származó, akkor nagyjából 31 millió dollárt, azaz 9,7 milliárd forintot érő nyereségből tervez megépíteni – írja a Business Insider.

A közép-amerikai ország, amely a múlt hónapban fogadta el a bitcoint törvényes fizetőeszközként, 4 millió dollár (1,2 milliárd forint) értékben fogja felhasználni a bitcoin-állományából származó nyereséget egy csillogó fehér, szellős, a tetején fűvel borított, háziállatoknak szánt kórház építésének finanszírozására.

A bitcoin jót tesz a háziállatoknak

– írta Bukele a pazar épületről szóló videó utáni bejegyzésében.

A politikus korábban azért kardoskodott a bitcoin törvényes fizetőeszközként való bevezetése mellett, hogy segítsen megerősíteni az országa pénzügyi és gazdasági rendszerét, tekintettel arra, hogy a legtöbb állampolgár nem rendelkezik bankszámlával. A 2017-es felmérések alapján akkoriban El Salvador lakosságának csupán a 30 százaléka rendelkezett bankszámlával.

A kriptopénzbe való befektetés nem az egyetlen része El Salvador bitcoin-projektjének, mivel az ország nemrég kezdte meg az érmék bányászatát is. Ráadásul tiszta, vulkáni energiával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik