Élet-Stílus

Álomutazásra indult vőlegényével, majd holtan találták a 22 éves „furgonos lányt”, akit egész Amerika keresett

Octavio Jones / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP
Octavio Jones / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP
Úgy tűnt, Gabby Petito élete legboldogabb nyarát tölti a vőlegényével. Aztán a fiatal lánynak váratlanul nyoma veszett.

A közösségi oldalakra feltöltött képek és videók alapján Gabby Petito élete legboldogabb nyarát élte meg a vőlegényével, Brian Laundrie-val. A felvételek idilli képet mutattak egy fiatal amerikai jegyespár csodálatos kalandjáról, ahogy egy átalakított furgonnal nekivágtak meglátogatni a híres amerikai nemzeti parkokat. A fotókon egy irigylésre méltó álomutazáson lévő, gondtalanul mosolygó fiatal nőt látni, aki lenyűgöző tájakon kempingezve tölt el négy hónapot a szerelmével, akivel maguk mögött hagyták minden gondjukat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gabby (@gabspetito)

Az utazás azonban nem volt annyira önfeledt és békés, mint ahogy azt az Instagramra feltöltött képek, és a YouTube-oldalukra felrakott videó alapján gondolni lehetne. Augusztus 12-én rendőrök állították meg a párt, miután bejelentést kaptak, hogy veszekedni látták őket. Petito a rendőrségi felvételen sírva látható. Aztán szeptember elsején Laundrie egyedül tért vissza a floridai otthonába a kirándulásra használt fehér furgonnal. Petito nem volt sehol.

A 22 éves lány családja szeptember 11-én jelentette be az eltűnését, de a hatóságok hiába akarták kikérdezni a vőlegényét, nem volt hajlandó nyilatkozatot tenni a rendőrségen. Majd pár nappal később elment otthonról, és azóta senki sem látta. Petito eltűnése közben országos hírré vált, a hatóságok pedig nagy erőkkel kezdték el keresni a Yellowstone közelében található Grand Teton nemzeti parkban, ahova eltűnése előtt utazott a vőlegényével.

Szeptember 19-én, vasárnap találták meg. Már halott volt.

„Ez volt az álma”

A pár július másodikán indult el a New York államban található Long Islandből, ahol Petito szülei élnek, és ahol ők ketten is megismerkedtek. Petito és Laundrie az érettségi után kezdett el randizni egymással, majd együtt Floridába költöztek, ahol a férfi családjánál éltek együtt, North Port városában.

A lány édesanyja az NBC Newsnak elmondta, hogy Petitónak „az volt az álma”, hogy „szabadon élve” utazzon keresztül az Egyesült Államokon, egy kempingezésre átalakított furgonnal, végigjárva a közép-nyugati nemzeti parkokat. Nichole Schmidt a CBS New Yorknak adott interjújában közölte, bár természetesen aggódott a lányáért, amikor a vőlegényével elindultak a négy hónaposra tervezett utazásra, de úgy érezte, biztonságban vannak.

A nő elmondta, hogy rendszeresen beszéltek telefonon, végig üzeneteket váltottak egymással, és pár naponta facetime-oztak is. Emellett Petito az utazást folyamatosan dokumentálta az Instagram-oldalán, ahol egymás után jelentek meg a meglátogatott nemzeti parkokban róla és vőlegényéről készült fényképek. Augusztus közepén még egy YouTube-oldalt is készítettek, ahol egy videót tettek közzé az utazás addig eltelt pillanatairól.

A fényképeket és a videókat látva, valamint a beszélgetéseink alapján úgy tűnt, hogy életük legjobb időszakát élik meg

mondta el a helyi sajtónak Petito mostohaapja, Jim Schmidt.

Octavio Jones / Getty Images Tara Petito és Joe Petito, Gabby Petito szülei lányuk eltűnésével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón 2021. szeptember 16-án.

Családja akkor kezdett el aggódni, amikor már több mint egy hete nem tudták elérni. Utoljára augusztus 25-én beszéltek vele, amikor Utah államban volt, és közölte anyjával, hogy következő állomásuk a Grand Teton és a Yellowstone nemzeti parkok lesznek. Szemtanúk utoljára egy nappal korábban látták egy utahi hotelnél, ahogy a vőlegényével együtt távoztak. Édesanyja az CBS televíziónak elmondta:

Az első napokban, amikor nem válaszolt, azt gondoltam, hogy egy olyan helyen van, ahol nincsen térerő. A nyolcadik, kilencedik napon kezdtem csak igazán aggódni.

A nő elmondása szerint augusztus 30-án még kaptak tőle egy sms-t, amiben csak annyi állt, hogy „nincs térerő a Yosemite-ban”, arra utalva, hogy Petito – akinek a tervek szerint akkor a Yellowstone-ban kellett volna lennie – már a több mint 1200 kilométerre nyugatra, Kaliforniában található Yosemite nemzeti parkban van. Anyja azonban szeptember közepén a New York Postnak és a Daily Mail című brit bulvárlapnak is azt mondta, biztos benne, hogy az üzenetet nem a lánya küldte. A Mail cikke szerint a nő azt gyanítja, hogy az üzenetet a vőlegény küldhette a lánya telefonjáról, hogy félrevezesse őket.

A vőlegény hallgatott, majd eltűnt

Brian Laundrie egy nappal az sms megérkezése után, szeptember 1-jén érkezett haza szülei floridai házához, North Pole városába a fehér furgonnal, amivel utaztak. Petito családja tíz nappal később, szeptember 11-én jelentette a hatóságoknál a nő eltűnését, és az üggyel a városi rendőrség kezdett el foglalkozni, az FBI segítségével. Amikor azonban ki akarták kérdezni, Laundrie nem volt hajlandó válaszolni a kérdéseikre, és nem segítette az akkor még eltűnési ügyként kezelt eset megoldására irányuló nyomozást.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gabby (@gabspetito)

A városi rendőrség szeptember 15-én közölte, hogy lefoglalták a fehér furgont, a férfit pedig „az ügyben érintett személyként” (person of interest) tartják nyilván, mert ő látta utoljára eltűnése előtt a nőt. Ezt a homályos megfogalmazást az amerikai rendfenntartó erők olyanokra szokták használni, akit hivatalosan nem tekintenek gyanúsítottnak, de a hatóságok szerint köze lehet egy bűncselekményhez.

Brian Laundrie ügyvédje, Steven Bertolino egy közleményben tudatta, hogy védence az ő tanácsára nem nyilatkozott jegyese eltűnésével kapcsolatban a hatóságoknak, mert „bármi, amit mond, felhasználható ellene a bíróságon”, teljesen függetlenül attól, hogy „az ügyfelemnek volt-e bármi köze Petito eltűnéséhez”. A vőlegényt és családját hiába kérlelte személyesen a város rendőrkapitánya, valamint Petito családja, nem engedte, hogy kihallgassák.

Családja végül csak szeptember 17-én, pénteken volt hajlandó hosszasan elbeszélgetni a  helyi rendőrséggel, közölve, hogy ő is eltűnt. Elmondták, hogy három nappal korábban túrázni indult a városhoz közeli, több mint tízezer hektáros Carlton természetvédelmi területre, és azóta nem látták. A hatóságok kutatást indítottak utána, amiben több helyi ügynökség ötven embere vesz részt, drónok és keresőkutyák segítségével.

A rendőrség szóvivője egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Laundrie-nek „veszélyben lehet az élete”. Azt nem részletezte, hogy miért, de hozzátette: „nagy nyomás van rajta, hogy válaszokat adjon arról, mi történik”. A Petito család ügyvédje közben közölte, hogy „Brian nem eltűnt, hanem bujkál”.

A New York Times cikke szerint az időjárási körülmények miatt különösen veszélyes kirándulni az aligátoroktól, párducoktól és vaddisznóktól hemzsegő parkban. Egy helyi önkéntes közlése szerint „egész évben ez a legrosszabb időszak a Carltonba látogatni”.

„Féktelenül zokogott”

Aznap, amikor családja közölte a rendőrséggel, hogy Laundrie eltűnt, a Utah államban található Moab rendőrsége nyilvánosságra hozott egy több mint egyórás felvételt a párról, ahogy augusztus 12-én az országúton megállították őket. Furgonjukat azután állították félre, hogy bejelentés érkezett, miszerint egy boltnál veszekedtek. A rendőrségi videón Petitót sírva lehet látni.

Az esetről szóló rendőrségi jelentés szerint Petito „féktelenül zokogott”, amikor megállították a furgont, és amikor megkérdezték, hogy miért sír, közölte, hogy egész nap veszekedtek, és a bolt előtt a nő felpofozta a vőlegényét, az autóban pedig szintén megütötte. A férfi karján sérüléseket lehetett látni.

A kettőjük közötti feszültség már napok óta nőtt, mindketten állították, hogy Petito „súlyos szorongástól szenved”, és azért pofozta fel vőlegényét, mert „félt, hogy ott hagyja Moabban” – olvasható a rendőrségi jelentésben.

A jelentésben a vőlegény szerepel „áldozatként”, és a rendőrök végül nem indítottak eljárást „kapcsolaton belüli erőszak miatt” a nő ellen, miután a pár nem akarta, hogy bármelyikük ellen is vádat emeljenek. Közölték a rendőrökkel, hogy szeretik egymást, eljegyezték egymást és össze akarnak házasodni. A járőrök az esetet „mentális és érzelmi összeomlásként” jegyezték fel, és arra kötelezték a párt, hogy a kedélyek lenyugtatására külön töltsék az éjszakát.

Holtan találták

A hatóságok közben kiterjedt kutatást végeztek Petito után, ami szeptember 19-én, vasárnap vezetett eredményre. A nő eltűnésében indított nyomozást vezető North Port-i rendőrség a Facebook-oldalán jelentette be, hogy „Gabby-t holtan találták”.

Az FBI egy sajtótájékoztatón annyit közölt, hogy a Grand Teton nemzeti park keleti határán bukkantak rá a holttestre, egy kiterjedt kempingező helyen. Az FBI közlése szerint hivatalosan még nem azonosították a holttestet, de az megegyezik Petito személyleírásával, és erről értesítették is a rokonait, egyúttal a bejelentést tevő ügynök őszinte részvétét fejezte ki a fiatal nő családjának.

Egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a nő halálát. A CNN értesülései szerint a helyi hatóságok kedden végzik el a nő holttestének boncolását, és a halál okát csak azután tudják megállapítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik