Élet-Stílus

Ezt ne tegye, ha kedves a prosztatája

GettyImages
GettyImages
A prosztataproblémák elkerülése és kezelése érdekében nagyon fontos a megfelelő életmód: az elhízás, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás és kevés mozgás nagyban elősegíti a tünetek kialakulását. Lényeges tényező a táplálkozás is, egyes ételek és italok ugyanis súlyosbíthatják a panaszokat, míg mások kifejezetten segíthetnek a megelőzésben.

A prosztatagyulladás tünetei elég markánsak, így nem nehéz őket felismerni: fájdalmas vizeletürítés, gyenge vizeletsugár, csípő, maró érzés vizelés közben vagy után, esetleg merevedési zavar és fájdalmas magömlés. A panaszok eltérő erővel lépnek fel, de minden esetben problémát jeleznek.

A prosztata, más néven dülmirigy a férfiak gesztenye méretű szerve, amely a húgyhólyag alatt, a húgycsövet körülölelve helyezkedik el. Meglehetősen fontos szerepet lát el, hiszen az általa termelt váladék a spermához keveredve serkenti és elősegíti a hímivarsejtek mozgását, optimális környezetet biztosítva a számukra.

Gyógynövényekkel a prosztatáért

A prosztata gyulladása miatt a szerv térfogata megnő, a panaszok egy része pedig abból fakad, hogy emiatt leszűkül a húgyvezeték átmérője, és a prosztata nyomás alatt tartja a húgyhólyagot. A kiváltó ok nagyon sok esetben bakteriális fertőzés, ám létezik nem bakteriális eredetű prosztatagyulladás is, amelynek a hátterét már jóval nehezebb meghatározni.

Ezért fontos az orvosi diagnózis, bakteriális fertőzés esetén pedig a kezelés egyik legfontosabb eszköze az antibiotikum-kúra. Csakhogy a baktériumok egyre nagyobb mértékű rezisztenciát mutatnak az ellenük alkalmazott szerekre, ezért a bakteriális eredetű prosztatagyulladás tüneteinek enyhítésére is mind gyakrabban alkalmaznak olyan gyógynövényalapú készítményeket, amelyek kedvező hatásait klinikai vizsgálatok igazolják.

A növényi hatóanyagok – sok egyéb jótékony tulajdonságuk mellett – csökkentik a gyulladást és erősítik az immunrendszert. A prosztatával kapcsolatos megbetegedésekre többek között a tökmag, a szalmagyopár, a teafa és az afrikai törpepálma kivonatait alkalmazzák sikerrel.

Mozgás, fogyás, stressz – és a cigi

Akár a gyulladás, akár az ebből esetleg kialakuló komolyabb kórképek megelőzése, de még a fennálló betegségek kezelése terén is jelentős szerepe van az életmódnak. Aki prosztataproblémákkal küzd, annak a saját, tudatos döntéseivel is hozzá kell járulnia az orvosi kezelés sikeréhez.

Nagyon fontos a megfelelő testsúly elérése, mert az elhízás a prosztata problémáit is felerősíti. Lényeges a dohányzás elhagyása is. Aki ülőmunkát végez, mindenképp válasszon valamilyen mozgásformát, amit szívesen és rendszeresen végez. Fennálló prosztataprobléma esetén érdemes kerülni a hosszan tartó kerékpározást, motorozást.

Ha akár munkavégzés, akár autóvezetés miatt huzamosabb ideig vagyunk kénytelenek ücsörögni, igyekezzünk minél többször felállni, mozogni, tornázni, egy kicsit felpezsdíteni a vérkeringést. Elsőre talán furcsán hangzik, de az életmódból adódó, tartós, krónikus stressz nemcsak más hatásokkal együtt válthatja ki a prosztata gyulladását, hanem több kutatás szerint önmagában is előidézheti, sőt fokozza a tüneteket és nehezíti a gyógyulást.

Ajánlott és kerülendő ételek

A rendszeres testmozgás mellett fontos a megfelelő táplálkozás is. Ajánlott kerülni az alkoholt, ami azon túl, hogy eleve rontja az általános egészségi állapotot, még a vizelettermelést is stimulálja.

Vízhajtó hatásuk miatt kerülendők a koffeines italok, szénsavas üdítők és a csokoládé, de a túlzott sóbeviteltől ugyancsak érdemes tartózkodni. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a napi szintű vöröshús-fogyasztás jelentősen fokozza a prosztata megnagyobbodásának kockázatát.

Az elsősorban tengeri halakból hozzáférhető omega-3 zsírsavak viszont hozzájárulnak a gyulladások csökkentéséhez, ezért ezeknek legyen helyük az étrendben – éppúgy, mint a magas likopintartalmú paradicsomnak, görögdinnyének, grapefrútnak; és ha már zöldségeknél, gyümölcsöknél járunk: a málna, áfonya, ribizli, szeder azért ajánlható, mert ugyancsak gazdag antioxidánsokban.

A brokkoli, a karfiol és a káposztafélék kéntartalmuk okán jelentenek segítséget, a diófélék pedig a cinkellátottságot növelik. Hasznos a szelén is, amely például a tenger gyümölcseiben, a búzacsírában, tonhalban, májban, tojásban, szezámmagban, valamint a napraforgóolajban található meg nagyobb mennyiségben.

Fontos kiemelni, hogy még a legszigorúbb óvintézkedések ellenére is kialakulhat a prosztatagyulladás, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása pedig az élekor előrehaladtával mondhatni törvényszerű. Ezért 45 éves kor felett javasolt évente urológiai ellenőrzésen részt venni, illetve elmenni egy kivizsgálásra, ha bármely életkorban tünetek jelentkeznek.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt helyi hatású készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat, gáttájéki fájdalmakat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény nélkül könnyen elérhető a legtöbb hazai a patikában, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik