Élet-Stílus

Elégedetlenség jele lehet, ha a korábbi partnerekről fantáziálunk

Máté Csaba / 24.hu
Máté Csaba / 24.hu
A szexuális nosztalgiázás túlmutat a többi szexuális fantázián. Más, mint amikor elképzeljük, hogy idegenekkel szexelünk, vagy hogy nyilvános helyen csináljuk, egész más is a funkciója. Leginkább tereljük vele a figyelmünket arról, hogy éppen nem annyira jó a szexuális életünk.

Izgalmas szexuális kalandra emlékezünk

A szexuális fantáziák egyik fajtája a szexuális nosztalgiázás, ami annyit jelent, hogy korábbi testi élményekről fantáziálunk. Olyanokról, amiket nagyon élveztünk, szerettünk, ami jó élmény volt, függetlenül attól, hogy az aktuális partnerrel megélt eseményről van szó, vagy esetleg valamelyik exünkkel. A korábbi erotikus cselekmények felidézése egy bizonyos fokig jó hatással van ránk, azonban ha ilyen tekintetben csak a múlt van a fejünkben, az nem sok jót mond el a jelenlegi párkapcsolatról – írja a Psychology Today egy 2020-as kanadai kutatásra hivatkozva.

Kapcsolódó
Te miről fantáziálsz? Van szexuális fantáziád? Nincs? Pedig lehet!
Hat lépésből bárki megtanulhatja, hogyan fantáziáljon a szexről úgy, hogy az építse a szexuális vágyát!

A szerelem és szenvedély a legfőbb érzések, amiket meg szeretnénk élni azzal a valakivel, akit társunknak választunk. Párkereséskor, ismerkedéskor is azt a bizonyos gyomorrengető, térdremegést okozó érzést keressük magunkban, amiről tudjuk, hogy a másik hatással van ránk. A szexuális és érzelmi intimitást keressük, és ha ez megvan, általában elköteleződünk, továbblépünk a párkapcsolatban. Összeköltözünk, családot tervezünk, éljük a mindennapokat, ezzel együtt problémákat, konfliktusokat oldunk meg. Idővel azonban megkophat a szex a házasságokban, párkapcsolatokban, és attól függően vagyunk elégedettek a kapcsolattal, hogy az érzelmi és szexuális intimitást mennyire tudjuk megélni. Ha a szexualitás el-eltűnik a közös életből, ha érzelmileg eltávolodunk egymástól, az elégedettség érzése ezzel arányosan csökken.

A tudat, hogy anno volt sokkal jobb is a szex, ott motoszkál mindannyiunkban, és ahogyan az elégedetlenségünk nő, úgy indul el a fantáziánk is a múltat újraélve. A kanadai York Egyetem pszichológusa, Amy Muise és munkatársai ezt a fajta szexuális nosztalgiázást kutatták. Arra keresték a választ, miért nosztalgiázunk, és arra is, hogy vajon a kötődési mintánk befolyásolja-e a szexuális nosztalgiázást. Három tanulmányban tették fel a kérdéseiket, olyanokat is megkérdeztek, akik korábban elkötelezett párkapcsolatban éltek, de már szakítottak; azt is feltették kérdésként, hogy azóta kezdtek-e új kapcsolatot bárkivel is. A nem reprezentatív, longitudinális tanulmányban 98 pár válaszolt a kérdésekre, egyenként, 28 napon keresztül.

A tanulmány megerősítette, hogy a szexuális nosztalgiázás más, mint a többi fantázia: nagyobb eséllyel fantáziálunk a múltbéli jó szexuális élményeinkről azokon a napokon, amikor a párkapcsolattal vagy a szexuális életünkkel elégedetlenek vagyunk.

Azok, akik rendszeresen elmerültek a szexuális nosztalgiába, kevésbé elégedettek a párkapcsolatukkal. Egyértelmű, hogy a nosztalgiázás oka az elégedetlenség, és az is világos, hogy a múltbéli élmények rendszeres felidézése rossz hatással lehet a párkapcsolatra.

Ha volt nagyon jó, akkor még lehet nagyon jó

A volt szeretőről való fantáziálást meg kell különböztetni a többi hasonló múltba révedéstől, mutat rá a tanulmány. Ez ugyanis független lehet attól, mennyire vagyunk elégedettek a párkapcsolattal. A kötődési stílusunk is befolyásolja a szexuális nosztalgiázást, az elkerülő kötődésűek azok, akik igyekeznek érzelmileg távol tartani maguktól a partnereiket, és ők azok, akik akkor is elmerülnek a szexuális nosztalgiába, ha éppen elégedettek a jelenben megélt szexuális életükkel.

A kötődési típusunk attól függ, mit kaptunk az első éveinkben a szüleinktől. Nem mindenkinek adatik meg az értő és szerető anyai szeretet, ami egyet jelent azzal, hogy biztonságban érezzük magunkat. Felnőttkorban a mély, intim emberi kapcsolatainkban visszaköszön a gyerekkorunk, és ha gyerekként azt kaptuk, hogy félelmetes érzés szeretve lenni, hogy a kiszolgáltatottság és a másiktól való függés borzasztó dolog, akkor nincs tapasztalatunk a megbízható szeretetről. Ezt jelenti az elkerülő kötődési típus, és akik ilyenek a felnőttkorukban, gyakran fantáziálhatnak az exeikről – függetlenül attól, hogy valójában mennyire elégedettek az aktuális kapcsolatuk minőségével, szexuális életükkel.

A kanadai pszichológusok kutatásának eredményeként kijelenthető, hogy a szexuális nosztalgiázás egyike a védekező mechanizmusainknak. Azért van rá szükségünk, hogy a jelenlegi kevésbé jót legyen erőnk és motivációnk megoldani: azzal, hogy arra gondolunk, hogy valaha volt jó, egyben reménykedünk abban, hogy újra boldogok lehetünk együtt. Ilyenkor az önbizalmunkra is jó hatással van az erotikus fantáziálgatás, a hangulatunk is fokozódik. E kettő hozzátesz a mindennapokhoz, akkor is, ha éppen nagyon nehéz a párkapcsolatban lenni.

Párkapcsolati és szexológiai tanácsadással foglalkozó szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik