Élet-Stílus

Ha csak a pornó volt a karanténban – és újra randiznál

Máté Csaba / 24.hu
Máté Csaba / 24.hu
Mire érdemes odafigyelnie annak, akik a koronavírus-járvány ideje alatt a pornónézéssel és a maszturbálással kellett, hogy beérje partner híján? Hogyan lehet önmagunkat felkészíteni az ismerkedésre? Miben kellene változtatni a maszturbálási szokásokon? Ezekre a kérdésekre is választ adunk a cikkben.

Jó kérdés, hogy akik egyedülállóként ülték végig az egész karantént, alig ismerkedtek és csak a pornóra tekinthettek elérhető megoldásként, vajon mennyire fognak tudni működni élőben is.

A valós szexuális élet egészen másmilyen, mint a maszturbálás a pornónézés közben, és azok a férfiak, akik ez utóbbihoz szoktatták magukat, csalódhatnak a hús-vér szexuális élményben. Ezt több tényező is okozhatja, egyrészt az elvárt merevedéssel kapcsolatban is megjelenhet, másrészt felléphet az érzésekben való csalódás.

Kapcsolódó
A szexben a teljesítmény erőltetése kudarchoz vezet
Férfiknál merevedési zavarok is felléphetnek súlyosabb esetekben, nőknél pedig eltűnhet a vágy, ha célt keresnek a szexben.

Hogyan alakíthatja át a szexuális életet a pornónézés?

A mainstream pornó világa egészen eltér attól, amit szemtől szemben megtapasztalhatunk egymástól. Nehéz kiszűrni a pornófilmek közül, hogy melyek azok a jelenetek, amik valóban kölcsönös beleegyezéssel történnek – márpedig ez az egyik legfontosabb feltétele a valódi szexnek. A kölcsönösség mellett a vonzalom, a megfelelő körülmények és a bizalom is fontos: ezek akkor is szükségesek, ha csak egyéjszakás kalandról van szó. A pornófilmekben látott képeknek elképesztő erejük van az agyra, a készen kapott szexképek brutális erővel hatnak az agysejtekre, stimulálva azokat a szexuális izgalmi állapothoz. Ehhez társul (olykor) a már enyhe erekció, amihez sokszor kézi vezérlés kell, hogy elegendő mértékű legyen.

Mindez azért káros, mert a maszturbálási szokás hosszú távon beleavatkozik abba a természetes folyamatba, ahogyan a merevedésnek működnie kellene. Azaz abba a folyamatba, hogy az illető meglát egy számára vonzó embert és mocorogni kezd valami benne (vagy a nadrágjában). Először beindul a fantáziája, majd a merevedése. A saját fantáziáját használva ez a merevedés erősebb és erősebb lehet, majd végül kézzel-szájjal-behatolással megtörténhet maga a szex is, ejakulációval együtt.

A pornó ezzel szemben elveszi ezt a folyamatot, erős képekkel ingerli az agyat, így a nézőnek nem kell fantáziálnia, készen kapja. A merevedést megoldja a saját kezével, az élvezés pedig hamarabb, rövidebb idő alatt bekövetkezik, mintha partnerrel lenne együtt.

Ha ehhez még azt a plusz tényezőt is hozzávesszük, hogy ha úgy maszturbálunk pornóra, hogy közben azon aggódunk, mikor nyitnak ránk, akkor arra fogunk törekedni, hogy minél hamarabb elélvezzünk. Ez a szokás pedig egyértelműen beépül a pénisz működésébe, nem fog másképpen alakulni akkor sem, ha a pornó és a saját kéz helyett egy hús-vér személy van ott. (Szándékosan nem írunk nőt vagy férfit, hiszen ez megtörténhet bárkivel.)

Az önfejlesztés a szexben mindig jól jöhet

Nemcsak a képi ingereket vagy a gyorsabb folyamatot szokhatja meg a pénisz, hanem a kéz szorítását, a begyakorlott mozdulatokat, a tenyér erősségét, a gyors mozgást. Mindezt egyetlen partner nem tudja hozzávetőleg sem megadni, másmilyen a kezének érintése, tenyerének szorítása, de az egyéb testrészei sem tudják a megszokott élményt utánozni. Így alakulhat ki az, hogy amikor párosan csináljuk, az olykor nem annyira élvezetes, inkább problémás: sok a munka, több dologra kell figyelni, meg kell felelni, nem mindegy, mekkora a merevedés (legalábbis a fejben elhatározott mértékhez képest), és az érzés sem feltétlenül adja az elvárt élményt.

A csalódást el lehet kerülni, mégpedig tudatossággal. Először a pornófilmeket érdemes elhagyni, helyettük az erotikus könyvek olvasása és a saját fantáziálás ajánlott. Célszerű a maszturbálási szokásokon is változtatni: a reggeli merevedést kihasználva, másik kézzel, lassabb, finomabb mozdulatokkal próbálkozni hatékony megoldás lehet. 

Mindez azt is jelenti, hogy több időt kellene rászánni a megszokott pár percnél. Kifizetődő a gyakorlás, és ha szükséges, érdemes könyveket is beszerezni az önfejlesztéshez: magyarul A gyönyör művészete című könyv ajánlott Dr. Szilágyi Vilmostól. A partneres szexuális élményekre tehát fel lehet készülni, sosem késő, akkor sem, ha már túlvan valaki egy-egy csalódáson.

Az önfejlesztés azonban csak akkor működhet teljesen, ha egészségesen működik a férfi teste, azaz ha van reggelente merevedése, ha nincsenek tesztoszteronhormon problémái, ha nincs cukorbetegsége, magas vérnyomása és szívproblémákkal sem küzd. Ezekben az esetekben fontos  a szakorvos segítsége, a gyógyszeres kezelés és egyéb esetben akár a diéta tartása is.

A randevúzás a sok-sok hónapnyi egyedüllét után nehezen indulhat el.

Ráadásul eddig nem igazán volt tétje, hiszen csak ritkán, inkább csak online lehetett találkozni egymással, így volt biztonságosabb. A társkeresés bő egy év után újra előtérbe kerülhet, ott lehet a feszítő nyomás, hogy jó lenne valakit találni, aki társ/partner/feleség/egyéjszakás kaland lehet. Bármilyen nehéz is az újrakezdés, a netes közeledés helyett végre lehet személyesen is találkozni, koncerteken, szórakozóhelyeken, fesztiválokon ismerkedni. Érdemes is inkább a személyes megoldást erőltetni, hiszen csak így ismerjük meg egymást igazán, és így tudjuk eldönteni, valóban vonzó-e a kiválasztott partner.

Párkapcsolati és szexológiai tanácsadással foglalkozó szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik