Élet-Stílus koronavírus

Nem volt maszk az ötéves autista fiún, ezért átszálláskor nem engedtek fel a gépre a családját

Grace Wartman / Getty Images (illusztráció)
Grace Wartman / Getty Images (illusztráció)
Az amerikai família tagjai végül több órát autóztak hazáig.

Az utóbbi időben gyakran fordul elő, hogy egy-egy család egy-egy maszk nélkül utazó gyereke bonyodalmakat okoz egy-egy repülőn. Tavaly decemberben mi is megírtuk a Coloradóban élő Orbán Eliz és családja, valamint a terhesen, családjával Orlandóból New Yorkba utazó Avital Eisenberg történetét. Mindkét család a kiskorúak maszkviselésének hiánya miatt került bajba.

A legújabb ilyen történet az Egyesült Államokból Cody és Paige Peteké, akik vasárnap a két gyerekükkel repültek volna haza az iowai Des Moinsba. De St. Louisban egy átszállás várt rájuk, ami azért nem valósult meg, mert a Southwest Airlines munkatársai nem engedték fel a családot a gépre arra hivatkozva, hogy

a házaspár non-verbális autizmussal és szenzoros feldolgozási zavarral diagnosztizált ötéves fia nem viselt maszkot.

A lakóhelyükön működő egyik KCCI nevű tévé riportja szerint megpróbálták meggyőzni a reptéri személyzetet, hogy tekintsenek el a fiú maszkviselésétől, de ők hajthatatlannak bizonyultak a kérdésben, a járat pedig a család nélkül szállt fel.

A Petekék utazását megtagadó légitársaság a helyi tévének közleményben reagált a történtekre. Bár a családot ért kellemetlenségeket nagyon sajnálják, de a cég nem tartja magát hibásnak az ügyben, hiszen csak az ország szövetségi törvényeit követik az előírásaikkal. Ezek alapján pedig minden két évnél idősebb utasnak maszkot kell viselnie.

A közleményben arra is kitértek, hogy a szövetségi szabályozás alapján vannak különböző betegségek, amik felmentést adhatnak a maszkviselés alól. Ezzel a lehetőséggel a Southwest Airlinesnál is élni szoktak, de ebben az esetben a problémás utason a gépre való felszállás előtt nem volt maszk, és a maszkviselés alóli hivatalos felmentéssel sem rendelkezett. Természetesen próbáltak maszkot adni a fiúra, de ez nem működött.

A légitársaság munkatársai ezért felajánlották a családnak, hogy díjmentesen biztosítanak nekik hotelszobát az éjszakára, valamint jegyeket is egy következő járatra. A család a meghiúsult repülőút költségeit természetesen visszakapta, de a későbbi repülés lehetőségével nem éltek,

hanem inkább egy hatórás autóutat választottak a hazatérésük módjának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik