Élet-Stílus

Leszállítottak egy magyar házaspárt egy amerikai gépről, mert 2 éves lányukon nem volt maszk

Daniel SLIM / AFP
Daniel SLIM / AFP
Az anyuka megalázónak nevezte az esetet.

Leszállítottak egy magyar családot a United Airlines amerikai légitársaság egyik járatáról pénteken, miután kétéves kislányuk nem volt hajlandó felvenni egy maszkot. Az esetről az anyuka osztott meg videót a közösségi oldalain, és az annyira elterjedt, hogy csak a Twitter-oldalán majdnem ötmilliószor nézték meg, és vasárnap már a Fox News amerikai hírcsatornának adott interjút.

A Colorado államban élő Orbán Eliz, a férje és kislányuk Denverből utazott a New Jersey államban található Newarkba, hogy az ünnepekre meglátogassák a keleti parton élő családjukat, amikor az eset történt. A nő a Fox Newsnak elmondta, hogy rendszeresen szoktak repülni a United légitársasággal, és alig két hónappal korábban is megtették ezt az utat, hogy a nagyszülők láthassák az unokájukat.

Orbán elmondása szerint a legénység már a beszálláskor udvariatlan volt, nem segítettek nekik, és az egész eset „teljesen traumatikus” és „nagyon megalázó volt”.

A Fox Newsnak adott interjújában az anyuka elmondta, hogy az utaskísérők a felszálláskor azonnal megkérdezték, hogy hány éves a lányuk, és amikor megmondták nekik, hogy kétéves, rögtön megkövetelték, hogy maszkot viseljen az utazás alatt. A nő közlése szerint a légitársaságtól kaptak maszkot, mert a lányuknak nem volt saját maszkja.

Utána többen nem szóltak hozzánk. Csak azt vettük észre, hogy néha elsétálnak mellettünk, és ellenőrzik, hogy mit csinálunk, ami igazán furcsa volt.

A nő Twitter-oldalán közzétett felvételen látni lehet, ahogy a gyerekhez magyarul beszélő házaspár megpróbálja ráadni a maszkot a kislányra, aki ezt egyáltalán nem akarja hagyni: rázza a fejét, és karjával takarja el az arcát, hogy ne tudják ráadni a maszkot, és fejét apja ölébe fúrja. A férj végül azzal próbálkozott, hogy odatartotta a lány szája elé a saját maszkját, de ezt a személyzet nem tartotta megfelelően. A videó azzal ér véget, hogy az egyik utaskísérő megkéri őket, hogy hagyják el a gépet, amit meg is tettek.

A Unites Airlines közleményben reagált az esetre. A légitársaság elmondta, hogy számukra az utasok és a dolgozók egészsége a legfontosabb, és ezért vezettek be több szabályt, köztük azt, hogy a fedélzeten mindenkinek kötelező a maszkhordás két év felett. Hozzátették, hogy szabályaikat az amerikai járványügyi hivatal, valamint orvosszakértők tanácsai alapján hozták meg, és azokat minden nagy légitársaság alkalmazza.

A United közölte azt is, hogy nem tették tiltólistára az Orbán-családot. Az anyuka ugyanis videójában azt állította, eltiltották őket attól, hogy többet a United Airlines-al repüljenek. A légitársaság elmondta, hogy vizsgálják az esetet, és felvették a kapcsolatot a családdal.

Egy kérdésre válaszolva a nő elmondta, hogy a férjével együtt mindketten bevándorlók:

Európából jöttünk, egy nagyon másmilyen országban nőttünk fel, és ideköltözni hatalmas áldás volt számunkra, megélni az amerikai álmot, a szabad Amerikában. Az elmúlt egy év azonban óriási trauma volt számunkra és nagyon-nagyon ijesztő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik