Élet-Stílus

Egy éve nem került fel marhahúsos recept az egyik leghíresebb receptoldalra. Senki sem vette észre

Nem a marhahús ellen, hanem a bolygó mellett vannak.  

Az Epicurious az egyik leghíresebb, legnagyobb angol nyelvű online gasztróoldal/receptgyűjtemény, talán úgy a legegyszerűbb, ha azt mondjuk, nagyjából ez az amerikai NoSalty.

Negyed évszázada léteznek, a héten pedig tudatták olvasóikkal, hogy

végeztek a marhahúsos receptekkel. Ami nem azt jelenti, hogy mostantól nem tesznek fel ilyet az oldalukra, hanem egy éve így vannak már vele. Csak senki nem vette észre.

Vagy legalábbis senki nem jegyezte meg – írta a New York Times.

Most viszont biztos nagy lesz a hőbörgés, hogy ez „egy vendetta a tehenek vagy azok ellen, akik megeszik őket” – írta a döntésről szóló cikkében az Epicurious.

De ezt a döntést nem azért hoztuk meg, mert utáljuk a hamburgert (mert ez nem igaz!)

A döntés csupán a fenntarthatóságról és arról szól, hogy ne adjanak „műsoridőt” a világ egyik legkártékonyabb éghajlatszennyezőjének. A húsos ételeknek megkeresik az alternatív változatait. A meglévő receptek pedig ugyanúgy elérhetőek a továbbiakban is, ahogy a 73 steakreceptjük gyűjteménye, és a valaha volt 50 legjobb étel listán is megmaradnak a marhahúsos ételek.

És a szerkesztőknek igaza lett, az emberek elkezdtek elégedetlenkedni. Volt, aki szerint a csirkével is szakítaniuk kellene, mert az fontonként nagyobb kárt okoz. Valakik szerint meg a döntés úgy, ahogy van nem környezetbarát, mert ahol most állatot tartanak, azokat a földeket eladják és ingatlanokat építenek rá. (Jó, ez biztos nem így van.)

De a legjobb reakciója mégis a fegyverszövetségre (NRA) kapcsolt Észak-Amerikai Hús Intézet, egy kereskedelmi szövetség reakciója:

Az igazi kérdésnek annak kéne lennie, milyen hatással van Amerika kedvenc ételeinek kizárása az Epicuriousre. Talán a csökkenő webes forgalommal áram takarítható meg.

Persze olyanok is vannak, akik üdvözlik a döntést, sőt, egész erős szavakat is használnak, de sokkal unalmasabbak, mint a dühöngők, így őket nem idézzük. Viszont látványosan kimaradtak a vitából a főszakácsok, közösségi médiás szakácsok, talán annak a jele, hogy egy szerelem elmúlhatott abban az országban, ahol a gazdák a legfelsőbb bíróságig vitték a Marhahús: tényleg ez kell vacsorára? című cikket.

A konkurencia, így az – ugyanazon lapcsaládhoz tartozó legutóbb a rasszizmussal kapcsolatos botrányba keveredett – Bon Appétit és a Food Network nem válaszolt a Timesnak, vagy ha igen, akkor azt, nem tervezik leépíteni a marhahúsos receptjeiket, sőt utóbbi hamburgeres címlappal tervez megjelenni nyáron. Azt mondja, az olvasó eldönti, mit akar elkészíteni a receptjeik közül.

Kapcsolódó
Kevesebb fizetés a színes bőrű dolgozónak, Puerto Ricó-inak sminkelt főszerkesztő – nehéz helyzetben a Condé Nast
Az amerikai tüntetések hatására az óriáskiadónál felszínre kerültek olyan sérelmek, amik azt mutatják: házon belül is jellemző volt a rasszizmus.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai szerint az állattartásnak köszönhető az üvegházhatást gyakorló gázok kibocsátásának 15 százaléka. Ennek 65 százaléka a szarvasmarhák kibocsátása. Az Egyesült Államokban pedig kiemelten sok marhahúst fogyasztanak. A vöröshús fogyasztása egyes tanulmányok szerint az egészségre sem tesz jó hatást, különböző betegségekkel kötik össze, de ezek teljes bizonyítottsága – egyelőre – hiányos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik