Azt nagyjából mindenki tudja, hogy ha egészségesen akar élni, akkor kevés cukrot, sót, és zsírt kell fogyasztania, viszont annál több zöldséget és gyümölcsöt. A klímabarát étrenddel kapcsolatban már sokkal több a kérdőjel.
Az élelmiszerfogyasztás a világ szén-dioxid-kibocsátásának mintegy negyedéért felelős – írja honlapján a State of Green nevű dán környezetvédelmi szervezet. A British medical Journal című orvosi szaklapban 2020-ban megjelent egy tanulmány, mely szerint a világ 85 országában az emberek túl sok húst, viszont túl kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek.
A hús helyett az útmutató hüvelyeseket, például babot, csicseriborsót, lencsét ajánl, naponta 100 grammnyi mennyiségben.
A dán kormány útmutatója szerint tehát, aki klímabarát módon szeretne táplálkozni, annak növényi ételeken alapuló változatos étrendet kell kialakítania. Minimalizálja a húsfogyasztást, helyette inkább halat és hüvelyeseket eszik. Teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, és állati zsiradék helyett növényi olajokkal készülő fogyaszt. Kevesebb sós, édes és zsíros ételt fogyaszt, és a szomját legfőképp vízzel oltja.
Ha kíváncsi a teljes útmutatóra, IDE KATTINTVA elolvashatja.