Élet-Stílus

Amszterdam kitiltaná a külföldieket a coffee shopokból

Alina Rosanova / Gettyimages - Illusztráció
Alina Rosanova / Gettyimages - Illusztráció
A város polgármester el akarja érni, hogy ne a marihuána miatt érkezzenek a turisták.

Véget érhetnek az amszterdami füves kirándulások a külföldiek számára, ha elfogadják a holland város polgármesterének tervét, ami szerint csak és kizárólag holland állampolgárok vásárolhatnának a híres amszterdami coffee shopokban – jelentette a Guardian. Femke Halsema előző hét pénteken tette közzé tervét, amit a helyi ügyészség és a rendőrség mellett az üzleti élet egyes szereplői is támogatnak.

A polgármester és a terv támogatói a főleg a kábítószerek miatt, bulizni érkező kispénzű turisták számának csökkenését várják a tilalomtól. Valamint, hogy kevesebb lesz az belvárost elárasztó olcsó boltok, éttermek, kávézók és palacsintázók száma is – mondta el egy helyi üzletembereket képviselő csoport elnöke a DutchNews.nl című holland lapnak.

A terv támogatói, köztük a polgármester is azt hangsúlyozta, hogy olyan turistákat szeretnének a városba csalni, akik a kulturális értékek, a múzeumok és az éttermek miatt érkeznek a holland fővárosba, és nem a drogok miatt.

A kormány felmérése szerint jelenleg az Amszterdamba érkező külföldi turisták 58 százaléka főleg a drogok miatt utazik oda. Évente nagyjából húszmillió, többségében fiatal, és kevés pénzből gazdálkodó turista látogat el a kevesebb, mint egymillió lakosú városba.

A terv ellenzői attól tartanak, hogy annak bevezetésével csak az utcai drogkereskedelem fog erősödni. Az új szabályt leghamarabb valószínűleg csak jövőre vezethetik be – írta a Guardian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik