Élet-Stílus

Halottak napja után és az ünnepek előtt is lehetünk depressziósak (x)

A halottak napját és azt követő adventi időszakot mindannyian másként éljük meg. Azok számára, akiknek nemrég távozott el közeli hozzátartozójuk, fájdalmasabb az emlékezés, és ők kevésbé várják a karácsonyt is.

A temetőlátogatás felszakíthatja a régi sebeket

November elején a legtöbben szeretteik sírjánál emlékeznek. A temetőben eltöltött idő azonban felszakíthatja a sebeket és a felszínre hozhatja az eltemetettnek hitt emlékeket. A sírhelyek előtt újra szembesülnünk kell a tudattal, hogy aki egykor közel állt a szívünkhöz, már soha többé nem jön vissza. Ha valaki elveszíti egy családtagját vagy a társát, az olyan, mintha önmagából veszítene el egy darabot. A rosszkedvre és a depresszióra való hajlamot tovább növeli, hogy novemberben már korán sötét van, szomorúbb, borongósabb az idő, és a szabadban is jóval kevesebbet tartózkodunk. A hosszú sötét estéken könnyebben törnek ránk a fájdalmas emlékek, amelyekkel nem tudunk megbirkózni.

A zsúfolt, kivilágított üzletek is okozhatnak szorongást

Ilyen esetekben nagyon fontos, hogy ne zárkózzunk önmagunkba, hanem találjunk valakit, akiben megbízunk és meg tudjuk osztani vele az gondjainkat. Nehéz ezt megtenni, mert elképzelhető, hogy szégyelljük az éréseinket, de a fájdalmunk csillapodni fog, ha beszélünk róla. Aki nem fojtja magába a bánatát, annak a tünetei idővel enyhülnek. Ha nincs jó kedvünk, és fájó emlékek gyötörnek, elképzelhető, hogy az ünnepek közeledte sem derít minket jó kedvre. Ahelyett, hogy meghittséget éreznénk, a karácsonyra gondolva csak a rosszkedv és a lehangoltság uralkodik el rajtunk. Eszünkbe jutnak a zsúfolt, kivilágított üzletek, és ettől szorongani kezdünk.

Évának az orbáncfű segített

Évának három évvel ezelőtt halt meg a férje. Az asszony azt gondolta, hogy ő már túl van a gyász időszakán. Ám idén a temetőben újra rátörtek a régi emlékek, felidéződtek az utolsó fájdalmas hónapok.

„Ott álltam a férjem sírjánál. Fájt a hiánya. Annyira fájt, hogy azt hittem belehalok. Újra láttam magam előtt a kórházi ágyon. Az utolsó hónapjaiban már nagyon le volt fogyva, sokat szenvedett a rák miatt. Miután hazamentem a temetőből, egyre rosszabb kedvem lett. Hiába próbáltam, nem tudtam egyedül megbirkózni a fájdalmammal. Úrrá lett rajtam a búskomorság. Azt gondoltam, nem akarom a családomat és a barátaimat a szomorúságommal terhelni, de az, hogy bezárkóztam, egyáltalán nem tett nekem jót. Régi barátnőmnek sírtam el a bánatom, és bár nem gondoltam, hogy így lesz, szép fokozatosan egyre jobban kezdtem érezni magam. A barátnőm azt is javasolta, hogy kezdjek el szedni orbáncfűkivonat-tartalmú tablettát, amely idővel segít megbirkóznom a rossz kedvemmel, és újra jó kedélyű lehetek. A Remotiv extrát nem kellett orvossal felíratnom, recept nélkül megvettem a patikában. Az orbáncfüvet a népi gyógyászatban a lélek napsugarának is nevezik. Nekem biztosan sokat segített!”

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik