Élet-Stílus

Így kezeljük a munkánkban az enyhe depressziót

A koronavírus-járvány mindenkire extra lelki terhet rótt, hiszen hónapokig nélkülöznünk kellett a személyes kontaktust a számunkra meghatározó, fontos emberekkel, legyen az családtag, barát vagy munkatárs. Az életünk egyik pillanatról a másikra változott meg gyökeresen, a bizonytalanság és esetenként a kilátástalanság pedig csak tovább növelte és növeli a stresszt jelenleg is. Nem véletlen, hogy a szorongás sokakban enyhe depresszióvá alakult, amit a munkájukban sem tudnak leplezni. Emiatt csökken a teljesítményük, gyengül a koncentrációjuk. A problémával foglalkozni kell, a tünetek megfelelő kezelésével pedig sikeresen visszakaphatjuk régi önmagunkat.

2020 senkinek nem úgy sikerült, mint ahogy azt elképzelte. A koronavírus minden tervünket átírta, a járvány megfékezésére hozott korlátozások pedig olyan nehézségekkel szembesítettek bennünket, amilyenekkel ezelőtt szerencsére nemigen találkozhattunk.

Az elmúlt bő fél év rengeteg próbatétel elé állította az emberiséget az egész világon, így Magyarországon is. A kényszerű bezárkózás, a ránk nehezedő rendkívüli stressz és a folyamatos aggódás sajnos hosszú távú mentális problémát is eredményezhet.

Előfordulhat, hogy a szorongás előbb-utóbb enyhe depresszióba csap át. Ilyenkor az első és legfontosabb lépés, hogy felismerjük a tüneteket. Ezek közé tartozik a kedvetlenség, a reménytelenség, a társasági élettől való visszahúzódás, az érdeklődés elvesztése olyan tevékenységek iránt, amelyeket korábban szerettünk, a motiválatlanság, a fáradtság vagy a hirtelen súlyváltozás. Ha ezek közül többet is észlelünk magunkon, akkor elkezdhetünk gyanakodni, hogy depresszióval küzdünk.

A depresszió olyan betegség, ami nem válogat napszakok között, így a tüneteink a munkánkra is hatással lehetnek. Megeshet, hogy a korábbiaknál sokkal kevésbé leszünk hatékonyak, elzárkózunk a kollégáink elől, esetenként a kelleténél ingerültebben szólunk vissza a feletteseinknek. Azok a depressziós betegek, akik home office-ban dolgoznak a járvány miatt, nagy valószínűséggel vissza sem akarnak menni munkahelyükre, mert a magányt érzik természetesnek.

Ugyan sokan maguknak sem akarják beismerni, hogy depressziósok, ha ezt mégis belátják, onnantól sokkal könnyebb lesz visszatalálniuk a régi énjükhöz. Ha a munkánkban érezzük a depresszió negatív hatását, akkor időközönként használjunk meditációs applikációkat, sétáljunk naponta többször pár percet a friss levegőn. Az ebédszünetben próbáljunk kötetlenül beszélgetni a kollégákkal, és minden étkezéskor fogyasszunk hasznos tápanyagokban gazdag ételeket.

Emellett szabadidőnkben és otthon is tehetünk azért, hogy a munkánkat ismét hiánytalanul el tudjuk végezni, és megszabaduljunk a depresszió tüneteitől. Ehhez életmódbeli változásokra van szükség. Napi rendszerességgel sportoljunk, tartsunk valamilyen állandóságot alvási szokásainkban, jógázzunk vagy meditáljunk, és végezzünk olyan tevékenységeket, amelyek megnyugtatnak minket, legyen az olvasás, tévézés vagy zenehallgatás.

A depressziót a diagnosztizálás után el kell fogadnunk, mert másként nem tudunk azon változtatni. Ha erre képesek vagyunk, és készen állunk arra, hogy újdonságokat vigyünk az életünkbe, akkor nem kell sokáig szenvednünk a motiválatlanságtól, kedvetlenségtől és ingerültségtől.

Súlyosabb depresszió esetén, például amikor munkánkat már képtelenek vagyunk ellátni, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz!

Hirdetés

Itt az ősz, rövidülnek a nappalok… Nyomasztja a szürkeség, a napfényhiány? Levertnek érzi magát, nincs kedve semmihez? Az enyhe depressziós tünetek kezelésére alkalmazható az orbáncfűkivonat-tartalmú Remotiv extra: javítja a hangulatot és segít visszanyerni a motivációt. Vény nélkül kapható orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

Vény nélkül kapható orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik