Élet-Stílus

Csapvizes kézzel nyúlt a szeméhez – részben megvakult

A kontaktlencsét viselő skót lány szemét élősködő támadta meg.

Charlotte Clarkson speciális kontaktlencsét visel, ami alvás közben korrigálja látását. A 24 éves skót lány 13 esztendős kora óta hord lencsét, eddig különösebb problémája nem akadt a viselésével. Egészen addig, amíg egy kanadai gyerektáborban dolgozva rettenetes fájdalomra ébredt – a Daily Mail cikke szerint olyan érzés volt, mintha homok lenne a lány szemében.

Előző este Charlotte elkövette azt a hibát, hogy miután kezet mosott a csapnál, kissé vizes ujjal helyezte be a lencsét.

Az orvosok először azt „állapították meg”, hogy árpa van a szemén, de mivel Charlotte állapota két hét múlva sem javult, antibiotikumot írtak fel neki.

Utána megnézte egy specialista, aki szintén félrediagnosztizálta: herpes simplex (HSV) által okozott szaruhártya-gyulladásra gyanakodva szteroidos cseppek szedését írta elő, de Clarkson szeme továbbra sem javult.

További nyolc hét elteltével egy szakember rákérdezett, nem érhette-e víz a kontaktlencsét. Kiderült, hogy Acanthamoeba keratitisről van szó – a csapvízből a kontaktlencse és a szem közé került élősködő szaruhártya-gyulladást okozott; Clarkson egyik szemére teljesen megvakult. Az ebben a betegségben szenvedők egy részén csak a szaruhártya átültetés segíthet. Azóta 1,5 év eltelt, Charlotte az egyik szemére lát, a másikra naponta szemcseppet használ, hogy megelőzze a betegség újbóli kialakulását.

 

Kiemelt kép: Getty (illusztráció)

Lézer lőtte szitává egy fiú retináját
A tinédzser néhány másodpercig nézett a lézerbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik