Élet-Stílus koronavírus

„Elég a tapsolásból, fizessetek!” – béremelésért tüntettek a brit egészségügyi dolgozók

A nővérek úgy érzik, a kormány semmibe veszi őket, miközben közülük egyre többen halnak meg a koronavírus elleni küzdelem során.

Több száz nővér tüntetett Nagy-Britannia több városában a hétvégén, miután megugrott a koronavírusban elhunyt egészségügyi dolgozók száma – számolt be róla a Metro.

Elég a tapsolásból, fizessetek!

Ez volt talán a legerősebb és lényegretörőbb mondat, ami a hétvégi megmozdulásokon elhangzott, utalva arra, hogy az egészségügyben dolgozók a szimbolikus gesztusok helyett olyan fajta megbecsülésre vágynak, ami a bérükön is meglátszik.

A megmozdulások másik kiváltója az volt ugyanis, hogy júniusban a brit kormány jelentős fizetésemeléseket vezetett be az állami szférában, a nővérek azonban nem részesültek ebből, dacára annak, hogy előtte hónapokon keresztül a frontvonalban dolgoztak a járvány elleni küzdelem során.

A demonstrálók az esemény során többek mellett azt skandálták,

640 egészségügyi dolgozó meghalt. Vér tapad a kezükhöz!

–  utalva ezzel Boris Johnsonra és kormányára.

A megmozduláson részvevő egyik nővér emlékeztette a miniszterelnököt, hogy az általa semmibe vett nővérek az ő életét is megmentették, mikor megfertőződött a vírussal, és még ennek ellenére is harcolniuk kell a jobb fizetésért.

Orvosai Boris Johnson halálára is felkészültek
A brit kormányfő elismerte, ő eleinte nem vette komolyan a betegségét.

A kormánynak láthatóan fogalma sincs, mi folyik itt és ez nagyon ijesztő. A nővérek megmentették a miniszterelnök életét, mit kellene még tenniük azért, hogy rendesen megfizessék őket? Nagyon bizarr az egész

–  hangzott el a beszédek között.

A szakszervezet 15 százalékos, vagy 3000 fontos fizetésemelést követel a dolgozóknak, attól függően, hogy kinek melyik az előnyösebb. Szerintük ekkora mértékű emelés kompenzálja azt kiesést, ami az elmúlt tíz év megszorításai miatt az egészségügyben dolgozókat érintette.

Ugyanakkor az egészségügyi tárca még így sem tervezi emelni a béreket, közleményük szerint az idén lejáró hároméves pénzügyi megállapodás keretében már megemelték az ágazatban dolgozók bérét, ezért is hagyták ki őket idén nyáron.

E mellett megragadták az alkalmat, hogy ismét köszönetet mondjanak mindenkinek, aki részt vesz a járvány elleni küzdelemben.

 

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik