Nagyvilág koronavírus

Orvosai Boris Johnson halálára is felkészültek

A brit kormányfő elismerte, ő eleinte nem vette komolyan a betegségét.

Boris Johnson szerint orvosai terveket készítettek arra az esetre is, ha az új koronavírus okozta betegség a halálát okozta volna. A kormányfő a Sun on Sunday című konzervatív vasárnapi brit bulvárlapnak úgy fogalmazott: nem volt „különösebben ragyogó” állapotban, tudta, már megvoltak a készenléti tervek arra az esetre, ha „valami nagyon balul ütne ki.

Az orvosoknak stratégiájuk volt arra, hogy miként kezeljenek egy »Sztálin halála«-típusú forgatókönyvet

– tette hozzá a brit-francia filmszatírára utalva.

Az 55 éves kormányfőről március 26-án állapították meg, hogy megfertőződött a vírussal. A betegség enyhe tüneteit észlelte. Az eredeti terv szerint egy hetet töltött volna karanténban Downing Street-i rezidenciáján, de állapota romlott, április 5-én a londoni St. Thomas kórházba vitték, ahol egy hetet töltött. Ebből három napot intenzív osztályon, utána a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciáján, a dél-angliai Chequersben lábadozott, és csak hétfőn állt munkába, emlékeztetett az MTI.

Most azt mondta: intenzív kezelése alatt literszámra nyomták tüdejébe az oxigént, arcán légzőmaszk volt, az orrába is helyeztek oxigénvezetéket és volt egy rossz pillanat, amikor 50 százalék volt az esélye, hogy a légcsövében is oxigénvezetéket kell elhelyezni.

Johnson nem először tett egyenes utalást arra, hogy majdnem belehalt a betegségbe. Nem sokkal azután, hogy távozhatott a kórházból, a Twitteren egy videóban közölte: kezelése ideje alatt volt két nap, amikor „bármerre eldőlhetett volna a dolog”, semmi kétség nem fér hozzá, hogy a St. Thomas kórház orvosai és ápolói mentették meg az életét.

Erre a minap utalt Dominic Raab külügyminiszter is, aki Johnsont betegsége idején helyettesítette. A BBC televíziónak azt mondta, voltak „bizonytalan kimenetelű pillanatok” a kormányfő kórházi kezelése idején.

Boris Johnson a Sun on Sunday-ban ugyanakkor kijelentette: ő egy pillanatra sem fogadta el, hogy a betegség végleg legyűrheti.

Nem lenne helyénvaló azt mondani, hogy bármikor is azt gondoltam volna: ennyi volt.

Azt ugyanakkor elismerte, eleinte nem vette komolyan a betegségét, akkor sem akart kórházba menni, amikor orvosai közölték vele, ez elkerülhetetlen. Azt mondta: „elsöprő erővel” vágyik arra, hogy az országot újra talpra állíthassa, nagyon bízik abban, hogy ez sikerülni fog.

Munkába állása után nem sokkal Johnson kijelentette, hogy Nagy-Britannia túljutott a Covid-19-járvány tetőzésén. Közölte: a kormány jövő héten átfogó tervet ismertet arról, hogy lehet újraindítani a gazdaságot, a gyerekek miként térhetnek vissza az iskolákba, hogy lehet ismét munkába utazni, a munkahelyeket biztonságosabbá tenni úgy, hogy közben folytatódhasson a járvány visszaszorítása.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Will Oliver

Ajánlott videó

Olvasói sztorik