Élet-Stílus

„Erkölcstelen” és „züllött” TikTok videók miatt két év börtönt kapott öt egyiptomi nő

Közülük kettőnek több millió követője volt.

Egy egyiptomi bíróság két évig tartó börtönbüntetésre, valamint 300 ezer egyiptomi font, azaz nagyjából 5,5 millió forintos pénzbüntetésre ítélt öt női influenszert, TikTok-videók miatt – jelentette a nemzetközi sajtó. A nők ellen a közerkölcs megsértése, erkölcstelen fényképek és videók megosztása, és a családi értékek megsértése miatt emeltek vádat – közölte a helyi sajtó.

Egyiküket, az 1,3 millió követővel rendelkező Haneen Hossamot áprilisban tartóztatták le a helyi hatóságok, miután egy videóban közölte, hogy lányok pénzt kereshetnek, ha neki dolgoznak. A több mint kétmillió követővel rendelkező Mowada al-Adhamot májusban tartóztatták le, miután szatirikus videókat tett közzé TikTok-oldalán, és az Instagramon. A három másik nőt amiatt vették őrizetbe, mert segítettek a két nőnek a közösségi oldalaik működtetésében.

Az egyiptomi hatóságok az elmúlt években egyre keményebben léptek fel a népszerű közösségi oldalak ellen, és igyekeznek minél jobban ellenőrizni az internetet. Egy törvény értelmében a hatóságok bármilyen oldalt blokkolhatnak, ha azt a nemzetbiztonságot veszélyeztetőnek bélyegeznek, és megfigyelhetnek minden olyan közösségi oldalt, aminek ötezernél több követője van.

Intissar al-Saeed, női jogokkal foglalkozó ügyvéd „sokkolónak” nevezte az ítéletet, de hozzátette, hogy az nem volt meglepő. Az ítélet ellen még lehet fellebbezni. Al-Saeed közölte, hogy a törvények nagyon lazán határozzák meg, hogy mi számít „erkölcstelenségre való felbujtásnak”, és a „családi értékekkel ellentétes cselekedetnek”, és azokat sok mindenre rá lehet húzni.

Egy hónapja Egyiptom egyik legnépszerűbb hastáncosát három évig tartó börtönbüntetésre ítélték, mert „bujálkodásra és erkölcstelenségre ösztönzött” a közösségi médiában. 2018-ban hasonló vádak alapján vettek őrizetbe egy énekesnőt, egy táncolós videó miatt, 2017 decemberében pedig egy énekesnőt két évig tartó börtönre ítéltek egy videóklip miatt, hasonló vádak alapján.

Tényleg akkora baj, hogy TikTok van a mobilomon?
India után az USA is betiltaná a TikTokot biztosági aggályok miatt. De féljünk-e mi?

A kiemelt képen egy nő Mowada al-Adham egyik videóját nézi. Fotó: AFP / Khaled DESOUKI / 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik