Élet-Stílus

Vége az évtizedes kincsvadászatnak: rábukkantak az egymillió dolláros ládára

Az ötletgazda amerikai műgyűjtő bejelentette, hogy valaki fotót küldött a helyszínről.

Véget ért az évtizedes kincskeresés: a játékot kitaláló műgyűjtő közölte, rábukkantak a mesés vagyont rejtő dobozra.

Forrest Fenn, aki 17 éven át galériát üzemeltetett Santa Fe városában, egyszer csak úgy döntött, elrejt a Sziklás-hegységben egy kincses ládikót:

egy 9 kilós bronz ládában 10 kilónyi kincs pihent – aranyrögök, arany pénzérmék, smaragd és rubin ékszerek, ókori kínai jáde faragványok – nagyjából egymillió (más források szerint kétmillió) dollár értékben. A csillagok alatt, a buja növényzetben helyezte el 2010-ben a dobozt, azóta nem mozdította el onnan. Támpontként mindössze annyit szolgáltatott a kincsvadászoknak, hogy önéletrajzi könyvében szerepelt egy vers, amiben utalgatott a helyszínre.

A Sun szerint a most 89 éves Fenn azt mondja, az volt a célja a játékkal, hogy reményt adjon az embereknek, valamint hogy a túlsúlyos amerikaiak és a szobákban kütyükkel játszó gyerekeik végre kimozduljanak a természetbe.

A kincsvadászat azért komolyabb következményekkel járt, mint egy sima játék: ezrek keresték a ládát, és legalább öten soha nem tértek vissza a kutatásból, sokan pedig törvényt szegtek és magukra haragították a hatóságokat, miután tiltott helyen kezdtek el feltárásokat végezni.

Fenn június 7-én a weboldalán jelezte: valaki rábukkant a ládára. A műgyűjtő sem a láda pontos helyét sem a megtaláló személyét nem árulta el. A szerencsés kincskereső egy fotóval bizonyította Fenn-nek, hogy rábukkant az eldugott dobozra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik