Élet-Stílus

Halálra ítélték, ártatlanul ült 28 évet, most szabadult az autista férfi

55 évesen hagyhatja el a börtönt a philadelphiai.

Kijöhetett a börtönből az a férfi, aki 28 évet töltött ártatlanul rács mögött, ebből 23-at siralomházban.

1988 júliusában Pennsylvaniában megöltek egy négyéves kislányt. Barbara Jean Horn meggyilkolásával Walter Ogrodot, a szomszédját gyanúsították meg: a vád szerint az akkor 23 éves autista fiatalember a pincéjükbe csábította, szexuálisan zaklatta a kislányt, aki kiabálni kezdett, mire a támadója egy súlyzóval fejbe ütötte, a holttestet pedig egy tévédobozba rejtette.

1992-ben Ogrod beismerte a bűn elkövetését – mint utóbb kiderült, rendőri kényszerítés hatására, miután kihallgatói 36 órán át nem hagyták aludni.

Az ítéletet annak ellenére hozták meg, hogy öt szemtanú is azt vallotta, a tévédobozt cipelő ember nem hasonlított Ogrodra. A férfit 1996-ban halálra ítélték, ám ekkor már ártatlannak vallotta magát, az ügyére akkoriban az egész ország felfigyelt.

2018-ban egy ügyész újratárgyalást kezdeményezett; 2020 januárjáig eljutottak oda, hogy egy DNS-minta alapján kiderült: Walter Ogrod nem ölhette meg Barbara Jean Hornt. A férfi 27 éves volt letartóztatása idején, 55 évesen szabadul.

Új eljárást kellene az ügyében indítani, de az ügyészek eltekintenek ettől. A Philadelphia Inquirer szerint a philadelphiai főügyész-helyettes azt mondta Ogrodnak:

Nemcsak, hogy 28 évet elloptunk az ön életéből, de még a kivégzéssel is fenyegettük – valótlan információk alapján.

A Guardian a meggyilkolt kislány anyja, Sharon Fahy által kiadott áprilisi közleményt idézi. A nő szerint nem kérdéses, hogy Ogrod ártatlan.

„A lányom többé nem tér haza, de én igazságot akartam szolgáltatni, nem pedig azt elérni, hogy lezárjanak egy ügyet azzal, hogy egy ártatlan ember kerül börtönbe. Két család életét tették tönkre.”

A kislány igazi gyilkosa pedig vélhetően azóta is szabadon mászkál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik