Élet-Stílus koronavírus

A férfiak majdnem fele szerint ők többet foglalkoznak otthon tanuló gyerekükkel – a nők 3 százaléka ért ezzel egyet

Nagyon másként látják.

A koronavírus-járvány okozta iskolabezárások miatt szerte a világon új feladatot kaptak a szülők: a gyerekek tanulásában is nagyobb szerepet kell játszaniuk. Így van ez az Egyesült Államokban is. Egy szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás adatai szerint azonban az amerikai férfiak és nők nagyon másként látják, hogy melyikük foglalkozik többet a gyermekük otthoni tanításával.

A Morning Consult közvélemény-kutató cég a New York Times című amerikai lap számára készített felmérést arról, hogyan változtatta meg a járványhelyzet az otthoni munkamegosztást az amerikai családokban. Az eredmények azt mutatják, hogy az új helyzet csak megerősítette az Egyesült Államokban elterjedt normát, hogy az otthoni munka a nők dolga, és ők végzik a több feladatot.

A férfiak ezzel nem értenek teljesen egyet. A felmérés eredményei szerint az apák 45 százaléka válaszolta azt, hogy ők töltenek több időt a gyermekük otthoni oktatásával, és 39 százalék mondta, hogy a párja. (11 százalék nem tudta, és öt százalék válaszolta azt, hogy valaki más.)

Azonban ezzel a kijelentéssel a nőknek mindössze három százaléka értett egyet, és az anyák 80 százaléka mondta azt, hogy ők azok, akik többet foglalkoznak otthon lévő gyerekük oktatásával. (11 százalék nem tudta, és hat százalék válasza szerint valaki más).

A felmérés 2200 fős reprezentatív mint alapján készült, áprilisban. A fent olvasható számok a 12 évnél fiatalabb gyermekkel rendelkező családokra vonatkoznak, ahol különböző nemű párok nevelik gyereküket.

A felméréssel kapcsolatban a Times cikke emlékeztetett arra, hogy a férfiak a járvány előtt időkben is hajlamosak voltak arra, hogy túlbecsüljék a házi munkákban, és a gyereknevelésben játszott szerepüket. Kutatások bizonyították, hogy amikor a férfiak azt mondják, hogy egyenlő részt vállalnak az otthoni feladatokban, a valóság az, hogy kevesebb részt vállalnak azokban a feladatokban, mint a nők.

Az otthoni tanulás után a szülők 77 százaléka arra jutott, hogy a tanárok fizetésemelést érdemelnek
Sokkal jobban értékelik a tanárok munkáját az amerikai szülők most, hogy a járvány miatt nekik kellett tanítaniuk csemetéiket.

A kiemelt képen egy amerikai család, otthon tanuló gyermekeikkel. Fotó: Gettyimages / Matthew J. Lee/The Boston Globe 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik