Élet-Stílus koronavírus

Koronavírus: egy amerikai kardiológus azt vizsgálja, hatásos-e az ima

Sajátos kutatás.

Sajátos kutatásba kezd egy amerikai orvos: a cél, hogy kiderítse, milyen hatása van az imádkozásnak a koronavírusban szenvedő betegekre.

Dr. Dhanunjaya Lakkireddy kansasi kardiológus elindította az „első globális többnemzetiségű, többnyelvű, anonimizált kontrollcsoportos vizsgálatot” arról, hogy a közbenjáró imádság (amikor másokért imádkozunk) javulást hoz-e a betegek állapotában. A Forbes cikkéből kiderül, hogy Lakkireddy doktor kutatása május 1-jén indult és négy hónapig tart.

A kísérletben részt vevő betegeket két csoportra osztják, az egyik csoport tagjaiért naponta elmondanak egy „univerzális” – keresztény, hindu, muszlim, zsidó és buddhista vallásokon alapuló – imát; természetesen a szükséges kezelés mellett, a résztvevők másik fele pedig csak az orvosi ellátást kapja.

Napi szinten követik a betegek állapotát – egészen addig, amíg el nem hagyhatják az intenzív osztályt – vagy el nem távoznak az élők sorából. A kutatás végén összevetik az adatokat, és megpróbálnak levonni bizonyos következtetéseket.

Az ima betegekre gyakorolt hatásáról már rengeteg vizsgálat készült (a szociálpszichológia ezt csoportos lelki támogatásként írja le); legutóbb a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó műtétsorozat egyik vezetője, a világhírű idegsebész, Csókay András beszélt arról, hogy a szeretettel való odagondolás jótékony hatása még a nem hívő embereknél is valóság: ő maga át is élte a háttérima erejét a maratoni szétválasztó műtét utolsó óráiban. Szerinte a hit jó az immunrendszernek, míg a szorongás és a stressz tönkreteszi azt.

Kiemelt kép: Getty (illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik