Nagyvilág koronavírus

Honduras tömegsíroknak keres helyet, a brazil elnök imával s böjttel védekezik a koronavírus ellen

Mexikóban pedig ráadásul rekordmagasra ugrott a gyilkosságok száma.

Juan Orlando Hernández hondurasi elnök pénteken utasítást adott országa polgármestereinek, hogy jelöljenek ki földterületet tömegsíroknak; idézünk a politikus közleményéből:

A helyi önkormányzatoknak tömegsíroknak alkalmas földterületeket kell kijelölniük arra az esetre, ha tömeges temetésekre lesz szükség, mert a holttestek száma meghaladja a rendelkezésre álló kapacitásokat.

Az országban kijárási korlátozásokat vezettek be, az elnök figyelmeztette a polgárokat, hogy még csak a járvány kezdetén állnak, és nehéz idők elébe néznek.

A Reuters hírügynökség szemtanúk beszámolóira hivatkozva azt írta, hogy a latin-amerikai ország nagyvárosaiban nem tartják be sem a kijárási korlátozásokat, sem a társadalmi elkülönülésre vonatkozó szabályokat.
Hondurasban eddig 222 koronavírusos esetet regisztráltak, 15 ember hunyt el.

Jair Bolsonaro brazil elnök, aki még pár napja is liberális hisztiként kezelte a koronavírus-járványt, pénteken fontos támogatóival, evangéliumi keresztény papokkal találkozott az elnöki rezidenciája előtt, majd egy rádióműsorban ezt nyilatkozta: „A lelkipásztorokkal és vallási vezetőkkel közösen böjtnapra szólítjuk a brazilokat, hogy Brazília mihamarább megszabadulhasson ettől a gonosztól.”

Bíróság tiltotta el a brazil elnököt, hogy karantén helyett utcára hívja az embereket
Jair Bosonaro azért kezdett kampányba, hogy Brazíliában ne álljanak le a munkahelyek, miközben egyre jobban terjed a vírus.

A friss adatok szerint Brazíliában 9164 regisztrált fertőzött van, és 363-an haltak bele a kórba.

Mexikóban arra panaszkodik Andres Manuel López Obrador elnök, hogy a járvány miatt bevezetett intézkedések, a távolságtartásra és az otthonmaradásra való felszólítások ellenére sem csökkent az erőszakos bűncselekmények száma: márciusban 2585 gyilkosságot követtek el, ez rekordnak számít.

López Obrador az egymással rivalizáló bandákat hibáztatta a magas gyilkossági ráta miatt.

Andres Manuel Lopez Obrador

Egy mexikói ipari egyesület vezetője, Victor Manuel Presichi azt vetette fel, hogy részben a járvány idején keletkező áruhiány miatt másfélszeresére növekedhet az autópályákon a teherszállítmányok eltérítése, és a lopott árukat feketepiacon értékesítik majd a bűnözők.

Mexikóban számos tömeges lopást követtek el úgy, hogy a tolvajok nagyobb csoportokban rohamoztak meg üzleteket. A kormány 16 évig terjedő börtönnel fenyegette meg a fosztogatókat.

Mexikóban eddig 1688 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a betegségben hivatalosan hatvanan haltak meg.

Nyitóképünkön Honduras elnöke, Juan Orlando Hernández

Ajánlott videó

Olvasói sztorik