Közélet koronavírus

Csókay András: a járvány ellen ima és C-vitamin kell, emelt dózisban

A félelemmentesség erősíti az immunrendszert, a szorongás tönkreteszi azt.

A Magyar Kurírnak Csókay András hitvalló keresztényként és orvosként beszélt a közbenjáró imádság erejéről. A Honvéd Kórház idegsebészeti osztályát vezető főorvos azt mondja, még a nem hívő embereknél is valóság a szeretettel való odagondolás jótékony hatása. Ő maga át is élte a háttérima erejét a sziámi ikreket szétválasztó maratoni műtét utolsó óráiban. Az segítette át a kimerültségén, amikor a gyerekek a posztoperatív időszakban elkezdtek haldokolni.

A szociálpszichológia ezt csoportos lelki támogatásként írja le. Nagyon fontos ez a szeretetben való odagondolás, a hívő szavával az imádság.

Ez az ima nem ismer határokat. Isten, aki a semmiből hozta létre az univerzumot, galaxisok milliárdjait, hogy ne segítené ezt, a pozitív és szeretteljes odagondolás átvitelét.

Az ima hatásáról vizsgálatok készültek, összehasonlítottak betegcsoportokat, olyanokat, akikért imádkoztak, s akikért nem. Orvosi szaklapok igazolták az ima jótékony hatását.

A tudomány versenyt fut a kórral

Orvosként úgy látja, a koronavírus-járvány még nem fejlődött ki teljesen Magyarországon.

Tudnunk kell, akár cunamiszerű jelenség előtt állhatunk, mint az olasz barátaink. Közeleg, de nem csapott még le. (…) Ennek a vírusnak még nincs meg az ellenszere, vakcinája. Óriási a tudomány versenyfutása a kórral. Korábban kellett volna kezdeni, de most nincs idő sopánkodni. Vannak biztató eredmények.

Ő maga szigorúan betart minden óvintézkedést, már nem lakik otthon, szeretteivel, idős édesanyjával védőfelszerelésben  találkozik. A sterilitás, kézmosás, maszkviselés elsődleges a fertőzéssel szembeni védekezésben, de emelt dózisban C-vitamint, Béres Cseppet és D-vitamint is fontos szedni.

A hívőt a feltámadásba vetett mély hit segíti át a nehézségeken, mert Jézus „lelki és testi gyógyszer is”. Tartsanak bűnbánatot, és tapasztalják lelkükben Jézus jelenlétét, ami félelemmentességet ad. Ez a legfőbb erősítője az immunrendszernek, míg a szorongás és a stressz tönkreteszi azt.

Bagdy Emőke: a biztos rossz is jobb, mint a bizonytalanság
A pszichológus szerint ez az alapszabály a koronavírus-járvány idején is érvényes.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik