Élet-Stílus

Vastag hótakaró alól bújt elő a téli álmából ébredő kanadai medve

Nyolc éve próbálták elkapni a pillanatot, de eddig soha sem sikerült.

„Évek óta próbálom elkapni ezt a pillanatot” – mondja Nicole Gangnon kanadai vadőr, miközben azt veszi videóra, ahogy a téli álmából ébredő, Boo nevű grizzly előbújik a hótakaró alól.

A felvétel március 24-én, a kanadai Sziklás-hegységben, egy medverezervátumban készült, ragyogó tavaszi napsütésben. A boldog vadőr a Guardian című brit hírlapnak elmondta, a kollégáival nyolc éven át próbálták videóra venni egy medve ébredését.

Mindig helyezünk ki biztonsági kamerákat, és vadkamerákat, de a rendszer eddig mindig csődöt mondott, valahányszor a medve úgy döntött, hogy előbújik.

Boo és a testvére, Cari (nevüket a szülőhelyükről, a Cariboo hegységről kapták) vadon születtek 2002-ben, ám nem sokkal később az anyjukat orvvadászok lőtték agyon. A bocsok a rezervátumba kerültek, ám Cari az első télen elpusztult bélcsavarodásban. Jelenleg Boo a rezervátum egyetlen lakója, de így is turisták és látogatók ezreit vonzza a parkba.

A teleket Boo egy fából épített kuckóban tölti, amit rend szerint kétméteres hótakaró borít. A kuckó laboratóriumként is működik, a kutatók rendszeres megfigyeléseket végeznek a téli álmát alvó medvén.

Nicole Gangnon azt mondja, annyira boldoggá tette a Boo ébredését rögzítő videó, hogy könnyezni kezdett, amikor először megnézte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik